Здраве и красота

Полезни факти за ехинацеята

Раздразнения и възпаления, които облекчава

14.11.2014г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ехинацеята е билка, която хората използват от векове за лечение на редица заболявания и инфекции. Тя произлиза от Северна Америка и може да бъде отглеждана в домашни условия или в градината. Но какво знаем за ехинацеята? Ето няколко полезни факта за прекрасното растение.

Предотвратява настинката

Ехинацеята се употребява в хомеопатията и холистичната медицина за приготвяне на препарати срещу грип и настинка. Отварата от ехинацея също се използва от много години в борбата с вирусните заболявания.

Тя действа като стимулира производството на бели кръвни клетки и се смята, че повишава силата на имунната система.

Облекчава артрита

Друг малко известен факт за ехинацеята е, че нейните противовъзпалителни свойства влияят доста положително на пациентите, страдащи от артрит. Ехинацеята намалява болката и сковаността, затова е много полезна не само при артрит, но и при други дегенеративни и инвалидизиращи заболявания.

Свързани статии

Раздразнения и възпаления

Ако страдате от гастрит, който представлява възпаление на лигавицата на стомаха, тогава ехинацеята би била вашето спасение. Това е така отново поради противовъзпалителните й свойства. Тя успокоява и лекува възпалението.

Побеждава млечницата

Ако някога сте страдали от млечница, вероятно знаете колко неприятен е този проблем. Ехинацеята има и противогъбични свойства, освен противовъзпалителни и е страхотен помощник в борбата с гъбичните инфекции.

Как се използва?

Ехинацеята съществува в много различни форми – като хранителна добавка, чай или под формата на тинктура. Тинктурата и чаят се абсорбират най-добре от организма, тъй като са в течна форма.

За най-добро действие добавяйте пресен джинджифил към чая заедно с лъжичка мед.

Коментирай