Здраве и красота

Храните за красива коса

Какво да включите в менюто?

20.11.2014г. / 14 01ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Красивата коса се дължи на правилна грижа, внимателно селектирани продукти и най-важното – правилно хранене.

Много пъти сме изтъквали изключително важния характер на менюто ни както за тялото, така и за кожата, ноктите и косата. Този път подбрахме за вас най-ефективните съставки в ежедневните хранения, които на всяка цена да включите.

Консумацията на тези храни ще ви осигури за кратко време красива и здрава коса, която с правилна поддръжка, може да се превърне във вашия запазен знак.

Ето и списъка.

Желязо за дебелина

Ако откриете, че косата ви изтънява, може би страдате от ниско съдържание на желязо. Този тип недостиг е сред най-често срещаните, а най-показателният симптом е умората. Добавете към своето меню леща, тъмнозелени листни зеленчуци, сушени сини сливи и червено месо.

Ако сте решили да си набавяте желязо чрез хапчета, най-добре си направете изследвания, защото натрупването на желязо в тялото също не е препоръчително.

Свързани статии

Лауринова киселина за обем

Лауриновата киселина е преобладаваща в кокосовото масло и е в състояние да проникне в косъма, увеличавайки обема и добавяйки блясък. За увредена суха коса и сух скалп, масажирайте в корените и оставете да действа цяла нощ. След това измийте добре косата и третирайте с подходящи шампоан и балсам.

Силиций за здравина на косата

Силициевият диоксид спомага за създаването на силна съединителна тъкан в сухожилията, ноктите, кожата и косата. Силицият се среща в изобилие в почвата, а добри източници в менюто ни са овесените ядки, просото, кафявият ориз, зелената салата, краставиците, люцерната и тъмните листни зеленчуци.

Друг вариант да си набавяте достатъчно количество силиций е да го приемате под формата на хапчета.

Мастни киселини за блясък

Всеки един космен фоликул съдържа мастни жлези, които произвеждат себум – предпазващият слой на косъма. Ако вашата диета е бедна на важните мастни киселини, това ще доведе до сухота и лесно накъсване.

За да избегнете тези процеси и да насърчите блясъка, консумирайте храни, които съдържат високо количество мастни киселини. Такива са орехите, лененото семе, кокосовото масло, зехтинът, рибните продукти и авокадото.

Коментирай