Здраве и красота

Цариградско грозде за блестяща кожа

Амлата връща блясъка и стимулира производството на колаген

24.11.2014г. / 17 03ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Цариградското грозде е прекрасен плод, който се използва от векове заради полезните му свойства. В аюрведа лечебните му свойства са широко застъпени. Освен това то има невероятни и незаменими ползи и за красотата.

Можете да го консумирате в естествения му вид, а може и под формата на прясно изцеден сок. Имайте предвид, че този плод е доста кисел. Затова може да го варите предварително, за да убиете киселата жилка.

Рецепта за домашен сок от цариградско грозде

Измийте 1 чаша цариградско грозде и го сварете в тенджера под налягане с 2 чаши вода. След като свирне тенджерата, махнете от котлона и оставете да се охлади. Прецедете семките, но оставете парченцата плод.

Смелете сместа с една чаша пудра захар, докато стане фина паста. Ако е необходимо добавете още малко захар. Смесете пастата с щипка сол. Разбъркайте добре. Този концентрат може да бъде замразен и да се използва като се разтварят по 2-3 лъжици от него в чаша вода.

Когато започне да изменя цвета си, значи вече е негоден за консумация. Имайте предвид, че не е особено траен, въпреки че е замразен.

Може да се пие или да се прилага директно върху косата или кожата.

Защо е добре да употребявате по-често цариградско грозде за красота?

Предпазва кожата

Цариградското грозде съдържа 20 пъти повече витамин С от портокаловия сок. Затова е много по-добре да прилагате него, за да предпазите кожата от вредното действие на слънчевите лъчи и атмосферните условия.

Изсветлява тена

Витамин С в цариградското грозде изравнява тена и придава на кожата ви здравословен блясък. Този невероятен плод, смесен с мед, е страхотна комбинация за изравняване на тена. Можете също така да смесите прясно изцеден сок от амла (индийското наименование на цариградското грозде) с мед, за да си направите чудесна маска за лице.

Запазва младостта

Антиоксидантите в амлата предпазват кожата от факторите и механизмите на стареене като предотвратяват ранната поява на бръчки и фини линии. Редовната консумация на цариградско грозде или сок от него може дори да забави цялостно стареенето на кожата и организма.

Свързани статии

Третира пигментацията

С течение на времето кожата започва да произвежда все по-малко колаген. Тя губи своята плътност и еластичност. Прилагането на цариградско грозде директно върху кожата помага за премахване и избледняване на белезите от петна.

Пресен сок от амла директно върху кожата, нанесен с помощта на памучен тампон, придава здравословен блясък. Изплакнете след процедурата. Внимавайте да не засегнете очите, защото сокът щипе доста неприятно.

Тонизира кожата

С течение на времето ще забележите как продължителната употреба на този прекрасен плод тонизира кожата. Тя се стяга, а количествата витамин С в него провокират производството на колаген.

Лекува акне

Консумирането на амла помага за пречистване на кръвта от токсините, причиняващи акне. Активните вещества в нея се борят с микроорганизмите и помагат за намаляване на гнойните пробиви.

Прилагайте паста от цариградско грозде директно върху засегнатите области за лечение на гнойни пъпки и черни точки. Сместа освен това е полезна и за намаляване на себума.

Ексфолира

Цариградското грозде има ексфолиращи свойства. Може да бъде използвано за почистване на кожата от мъртвия слой клетки.

Коментирай