Здраве и красота

Антибактериалните средства и връзката им с рака

Вредната съставка триклозан – навсякъде в измиващите средства

24.11.2014г. / 13 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Измиващите средства, които ползваме всеки ден в ежедневието си, може да се окажат безкрайно вредни за здравето ни. Такъв е случаят с антибактериалните сапуни, които всички употребяваме, за да се предпазим от мръсотията, бактериите и болестотворните микроорганизми.

Оказва се, че точно антибактериалните средства са едни от виновниците за възникването на ракови заболявания и по-точно съставката триклозан, която влиза в състава не само на множество сапуни, но и пасти за зъби, шампоани, мокри кърпички, гримове, домакински продукти и много други.

Триклозанът се добавя в потребителските продукти, за да инхибира растежа на микробите и гъбичките. Той е съставна част на много видове дезодоранти, козметични продукти и средства за хигиена на устната кухина, които са необходими абсолютно всеки ден!

Отровната съставка триклозан се ползва и като консервант заради антимикробните си свойства. Изследванията показват, че следи от триклозан биват открити в проби от кърмата на 97% от кърмещите жени, взели участие в проучването, както и в 75% от пробите от урина на останалите пациенти.

Свързани статии

Учените установяват, че натрупването на триклозан в организма е директно свързано с чернодробната фиброза и рак. Твърдението е доказано чрез лабораторни изследвания върху мишки, както и по емпиричен път върху хора.

Мишките, изложени на въздействието на триклозана в продължение на 6 месеца, са по-склонни да развият химически предизвикани чернодробни тумори.

Учените са разтревожени, защото триклозанът започва да има участие във все по-голям брой ежедневно употребявани продукти, което е сериозен сигнал за опасност. Широката му употреба представлява реален риск от чернодробна токсичност за хората, особено в комбинация с други химикали в ежедневието.

Най-тревожно е количеството триклозан в сапуните за измиване и средствата за ръчно пране. В пастите за зъби количеството му е наистина минимално.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати