Здраве и красота

Чудните действия на морската сол

Подмладява кожата

26.11.2014г. / 16 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Морската сол е една от най-често използваните не само в кулинарията, но и за домашни разкрасителни процедури. Тя е с богат минерален профил.

Сред откритите в нея минерали са магнезий, калций, натрий и калий, които играят ключова роля за здравето. Споделяме няколко чудни ползи от нейното прилагане, които да пробвате у дома.

Балансираща маска

Морската сол може да се комбинира с редица натурални продукти като например мед. Двете съставки имат противовъзпалителни свойства и намаляват дразненето. Също така спомагат за балансираното отделяне на себум от кожата на лицето и главата.

За да си направите маска, смесете една-две лъжици морска сол с мед (за косата използвайте по-голямо количество).

Нанесете маската на почистена кожа като избягвате зоната около очите. Оставете да действа 10-15 минути и изплакнете с вода. При необходимост нанесете подходящ крем.

Върху косата нанесете на сух скалп с леки масажни движения за 20 минути и след това я измийте както обикновено. Тази маска ще помогне и за намаляването на пърхота.

Тоник за мазна кожа

Морската сол спомага и за прочистването на порите. Това намалява и размножаването на бактерии, които често водят до появата на пъпки. За да си направите тоник, смесете една чаена лъжичка морска сол с хладка вода и бъркайте, докато солта се разтвори.

Нанесете върху памучен тампон и обтрийте нежно лицето си. Правете този трик един-два пъти на ден.

Скраб за тяло

Морската сол е чудесен естествен ексфолиант, който спомага да премахнете мъртвите кожни клетки. Тя е богата на минерали, които същевременно спомагат за омекотяването и възстановяването на кожата.

В купичка смесете една четвърт чаша сол и половин чаша зехтин или кокосово масло (по желание може да добавите 10 капки от любимото ви етерично масло).

Разбъркайте добре и нанесете с леки масажни движения върху влажна кожа. Масажирайте нежно в рамките на няколко минути и изплакнете.

Подмладяващ скраб

Към морска сол добавете малко количество гел от алое вера. Той овлажнява кожата в дълбочина, намалява възпалението и я прави еластична и здрава. Към тези две съставки добавете и няколко капки масло от лавандула, което подобрява кръвообращението.

Този скраб може да нанесете върху лицето и тялото (отново на влажна кожа).

Свързани статии

Релаксираща вана

Солта има способността да абсорбира мръсотията и токсините от кожата. Минералното съдържание на морската сол спомага за възстановяването на защитната бариера на кожата и спомага за елиминирането на излишните течности от организма (това се случва благодарение на магнезия).

Когато си правите топли вани с морска сол, не забравяйте да потопите изцяло ръцете си. Това ще спомогне за омекотяването на кожичките и ще заздрави ноктите ви.

Бяла усмивка и свеж дъх

Морската сол също като содата спомага за избелването на зъбите, а изплакването на устата със солена вода ще освежи дъха ви. Смесете малко морска сол с кокосово масло и нежно разтрийте върху зъбите си. Флуоритът в нея допълнително ще спомогне да заздравите венците си.

Снимка: Thinkstock

Коментирай