Здраве и красота

Ежедневни грехове, които увреждат кожата

Как сами състаряваме кожата си?

26.11.2014г. / 14 03ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Следователно нейното здраве се отразява изключително пряко на цялостното състояние на организма. Обратното също важи. Ако вредим на тялото, няма как да очакваме кожата да сияе и да изглежда млада.

Кои са най-големите грехове, които си позволяваме да правим всеки ден и с които вредим изключително много на кожата си?

Пушене

Пушенето е вредно по всички параграфи. Никотинът изтънява кръвоносните съдове и намалява кислорода в тялото и доставката на важни хранителни вещества в клетките. Пушачите имат кожа с жълт оттенък и тъмни кръгове, най-вече по лицето.

Кожата на никотинозависимите се сдобива с бръчки и фини линии доста по-рано, отколкото предполага нормалният процес на стареене. Освен това пушачите са склонни да имат тънки, дехидратирани устни.

Стрес

Стресът също е причинител на много проблеми и заболявания, но не пропуска и кожата. Той се отразява много зле на здравия й външен вид. Повишените нива на кортизол в кръвта при наличие на постоянен стрес правят кожата да изглежда вяла и съсухрена, защото този вреден хормон намалява притока на кръв към епидермиса.

Стресираните хора са по-склонни към акне, розацея, псориазис, дерматит. Преждевременното стареене също е налице при хроничен стрес.

Прекомерна консумация на алкохол

Алкохолът в умерени количества не би бил проблем. Но всяка злоупотреба е пагубна. Системната употреба на по-големи количества алкохол директно съсипва кожата и я уврежда, лишавайки я от необходимите хранителни вещества.

Свързани статии

Спането с грим

Много жени го правят от мързел или от нехайство. Гримът не е безобиден. Кожата има нужда да подиша свеж въздух, а няма как да го направи, когато е потисната с грим 24 часа в денонощието.

Премахването на грима и почистването на кожата с подобаващи средства вечер е абсолютно задължително.

Консумиране на храни с висок гликемичен индекс

Богатите на захари храни увреждат кожата, а и не само нея. Те причиняват гликиране на клетките, което кара глюкозата да се задържа в тях прекалено дълго и забавя естествените процеси на възстановяване, на които е способна кожата.

Това може да доведе до разрушаването на колагена и появата на първите бръчки преждевременно.

Неактивен начин на живот

Хората, които водят заседнал начин на живот и са склонни към напълняване, имат склонност и към преждевременно стареене на кожата. Редовните физически упражнения в съчетание с 8-часов непрекъснат сън са едни от тайните на здравата и блестяща кожа.

Дехидратация

Недостатъчният прием на вода може да се окаже причина за преждевременното стареене на клетките. Необходимо е да се пие по 2 л вода на ден, за да сте сигурни, че тялото ви е добре хидратирано. По този начин и кожата ще се възползва от благата на живителната течност.

Коментирай