Здраве и красота

Как да изберем правилния хляб?

На какво да обръщате внимание, за да изберете най-здравословния хляб?

29.11.2014г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Как да изберем подходящия хляб е въпрос, който стои все повече на дневен ред, особено с все по-нарастващия проблем с теглото в световен мащаб. Хората се обръщат към пълнозърнестия хляб в стремежа си да се хранят по-здравословно и да изглеждат добре.

Но невинаги пълнозърнест означава здравословен. За да сме сигурни, че избираме правилния хляб, трябва да четем внимателно етикетите и съставките в хляба. Какво да търсим?

100% пълнозърнесто брашно

Не всички пълнозърнести хлябове са приготвени от 100% пълнозърнесто брашно. Затова е важно не само да гледате наименованието на продукта, но и да се уверите, че всички съставки, описани в съдържанието са пълнозърнести.

Забележка: „многозърнест“ не означава „пълнозърнест“! Многозърнестите продукти съдържат някои видове зърна и семена, но не изцяло. Освен това може да са претърпели някакъв вид рафиниране.

2-3 грама протеин

На етикетите обикновено се описва количеството хранителни вещества в продукта или за 100 г. Важно е да внимавате на 100 г да има поне 2-3 г съдържание на протеин. Протеините ни помагат да сме сити по-дълго време. За предпочитане е протеинът да е естествен, а не соев.

Свързани статии

2-3 грама фибри

Същото се отнася и за фибрите. Те са важен компонент, подпомагащ нормалната работа на храносмилателната система. В допълнение, те също ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време. Освен това контролират нивата на кръвната захар и намаляват холестерола.

Важно е, когато консумираме въглехидрати да сме сигурни, че заедно с тях приемаме достатъчно фибри.

Ниско съдържание на захар

Захарта е съставка, която не бихме искали да виждаме в хляба. Тя обаче е необходима за втасването на тестото. Важното е да не е в големи количества. Отново не трябва да надвишава 2-3 грама, но за цялото количество хляб.

Безглутенов хляб

Ако следвате безглутенова диета, от голяма необходимост е да си намерите безглутенов хляб. Никак не е лесно, защото той се намира малко по-трудно. Важно е в описанието да е отбелязано, че е приготвен от безглутеново брашно, като такова от кафяв ориз, например.

Органични продукти

Ако държите на всяка цена да се храните изцяло здравословно и с продукти без съмнителен произход, избирайте органичните храни. Органичният хляб не съдържа захари, изкуствени оцветители и аромати, приготвен е от изцяло биологично направени брашна и съдържа нерафинирани пълнозърнести компоненти.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
### ( преди 9 години )
polzvam star princip , dokaqzaan vav vremeto- izbiagvam izgazicite , semploto e za predepo4itane .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Здраве и красота