Здраве и красота

Как устната хигиена влияе на общото здраве?

Защо е лошо да търпим възпалителни процеси някъде в устата си?

30.11.2014г. / 13 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Здравето на зъбите и венците има голямо значение за общото здравословно състояние на организма. Ако имате проблеми с устната кухина или венците, решаването им може да се отрази положително на цялостното ви здраве.

Устната кухина на здравите хора съдържа стотици различни бактериални, вирусни и гъбични видове. Повечето от тях са полезни видове, но те могат да станат патогенни в отговор на промените в средата или други механизми в устата, включително хигиена на устната кухина.

Устната кухина е вратата на храната, водата и въздуха към тялото. Бактериите в устата могат да започнат да се разрастват към съседни области на тялото и да създадат устойчиви колонии. Тези бактерии, произлизащи от добрите в устната кухина се свързват с много системни заболявания като сърдечносъдови заболявания, диабет, инсулт, пневмония.

Видове заболявания на венците

Гингивит и пародонтит са двете най-често срещани заболявания на венците. Пародонтитът представлява хронично възпалително заболяване на венците, което засяга цялото тяло. Не е съвсем ясен механизмът, по който това заболяване влияе на останалите органи и системи в тялото, но пародонтитът се свързва със сърдечносъдови заболявания, диабет, остеопороза, респираторни заболявания и рак.

Свързани статии

Здравето на устната кухина се отразява на цялото тяло

За да е здрав организмът, не трябва да се допуска имунната система да се понижава заради възпалителни процеси, каквито са заболяванията на зъбите и венците. Здравословната храна е важна, избягването на преработената храна – задължително. Важно е, защото само така се възстановява балансът на полезните бактерии в устата.

Как да се предпазим от инфекции в устната кухина?

Един прост, но нестандартен начин за предпазване от устни инфекции е употребата на масла. Натуралните етерични масла имат свойството по естествен път да извличат излишните бактерии.

Нужно е просто да правите гаргара с растително масло всеки ден по около 10 минути. Жабурете избраното от вас масло и след това го изплюйте. То премахва остатъците от храна и нежеланите бактерии, намалява възпалението и детоксикира устата, а с нея и цялото тяло.

Минерализация на зъбите, pH и слюнка

Минерализацията на зъбите е процесът по възстановяване на минерали в устата и тялото, които са от съществено значение за здравето. Калцият и фосфорът са необходими за здрави зъби и кости. Тяхното количество зависи много от диетата и хигиената.

Коментирай