Здраве и красота

Хранителни елементи, от които всяка жена се нуждае

Какво трябва да включим задължително в диетата си?

02.12.2014г. / 17 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Балансът в химичния и хормоналния състав в тялото на всяка жена се променя през целия й живот. Затова е важно във всеки един момент да се поддържа здравословен баланс, най-вече чрез правилно хранене. Така ще сте здрави и енергични във всеки един момент от живота си.

Кои са най-важните хранителни вещества, от които всяка жена се нуждае през целия си живот?

Калций

Основната функция на калция е да помага в изграждането на здрави кости. Калцият е от съществено значение за жените, особено за по-възрастните жени, тъй като те имат по-голям риск от развитие на остеопороза. Млечните продукти, соевото мляко и прясно изцедените плодови сокове са добри източници на калций.

Жените на възраст под 50 години, както и бременните жени имат нужда от 1000 мг калций на ден. Жените над 50-годишна възраст – от 1200 мг.

Желязо

Ако чувствате умора, студ и втрисане при не чак толкова ниски температури, вероятно желязото не ви достига. То помага за окисляването на клетките. Недостигът на желязо може да доведе до анемия, затова е важно да се овладее навреме чрез правилна диета.

Месото, рибата, рибните продукти, зелените листни зеленчуци и зърнените храни са добър източник на желязо.

Витамин D

Тялото ви се нуждае от витамин D, за да абсорбира качествено калция, който е необходим за здравето на опорно-двигателния апарат. Витамин D е от съществено значение за запазването на костната плътност. Без достатъчно от този витамин костите са склонни да станат крехки и чупливи, което води до остеопороза.

Млечните продукти, сьомгата, рибата тон и изобщо мазните риби са богати на витамин D.

Свързани статии

Фолиева киселина

Фолиевата киселина подобрява синтеза на ДНК и помага за клетъчното делене. Затова е много важна по време на бременността, а и преди това. Фолиевата киселина е основна хранителна съставка за всички жени в детеродна възраст.

Фолиевата киселина се добива най-добре от зелените листни зеленчуци, плодовите сокове, ядките, зърната и семената. Необходимото количество на ден е най-малко 400 микрограма.

Протеини

За здрави кости, мускули и здрава кожа включвайте протеини в диетата си, не ги пренебрегвайте. Те са абсолютна необходимост. Те помагат за изграждането на имунитета, спомагат за разграждането на храната и стимулират метаболизма.

Червените меса, морските дарове, птичето месо, яйцата и ядките са най-добрите източници на протеини. Всяка жена се нуждае от 46 г протеин на ден.

Фибри

Фибрите са нужни за доброто храносмилане и профилактиката на сърдечните заболявания. Те намаляват холестерола и нивата на кръвната захар. Жените под 50 години се нуждаят от най-малко 25 г фибри на ден.

Витамин С

Витамин С е нужен за здравето на кожата и устойчивостта на имунната система. Той работи като антиоксидант, елиминиращ свободните радикали.

Най-богати на витамин С са цитрусовите плодове, броколите, червените чушки. Всяка жена трябва да приема средно по 75 милиграма витамин С на ден.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 са добри мазнини, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Жените трябва да консумират най-малко две порции мазна риба седмично, за да си осигурят нужните мастни киселини.

Лененото семе и орехите също са добри източници на омега-3.

Коментирай