Здраве и красота

Бамбуковите кълнове – невероятно полезни!

Помагат за толкова много неща, а рядко ги включваме в менюто!

29.11.2014г. / 08 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бамбуковите кълнове са изключително полезни за здравето. В китайските гозби те са широко застъпена съставка и присъстват в много рецепти. Те са деликатес в почти цяла Азия и хубавото там е, че са на разположение през цялата година във всякакви форми – пресни, сушени, консервирани.

Тъй като вече са разпространени и у нас, бамбуковите кълнове могат да бъдат успешно включени в хранителния ви режим заради многобройните им ползи. За какво помагат те?

Подпомагат отслабването

Бамбуковите кълнове имат ниско съдържание на калории, дори почти незначително. Те са изключително бедни на въглехидрати, което ги прави чудесно допълнение към диетата ви за отслабване. Богати са на баластни вещества, което ги прави засищащи и подходящи за гарнитура към много ястия, както и като предястие или салата.

Контролират холестерола

Сърдечносъдовите заболявания в голяма степен се дължат на високия холестерол и последиците, до които води. В 100 г бамбукови кълнове се съдържат 2,5 г захари, което е по-ниско от който и да било друг зеленчук. Общото съдържание на мазнини, включително наситени и ненаситени, е само 0,5 г, което е повече от прекрасно.

Поради незначителното наличие на въглехидрати и мазнини в бамбуковите кълнове, действието им срещу натрупването на лош холестерол е много добро.

Лекуват респираторни проблеми

Бамбуковите кълнове са отличен източник на протеини и незаменими аминокиселини за организма. Полезни са, защото помагат за по-лекото протичане на различни дихателни проблеми при кашлица и простуда.

Подобряват имунната система

Бамбуковите кълнове съдържат витамин В6, витамин Е и А, рибофлавин, тиамин и фолати. Също така в тях се съдържат минерали като калций, магнезий, цинк, натрий, фосфор, калий, мед, манган и желязо – все жизненоважни за здравето на имунната система.

Предотвратяват рака

Фитостеролите като хлорофил, амилаза, флавон в бамбуковите кълнове са мощни вещества, противодействащи на злокачественото изменение на клетките. Те контролират мутацията на клетъчно ниво и намаляват риска от рак.

Свързани статии

Лекуват язви и рани

Според изследванията, бамбуковите кълнове притежават силни противовъзпалителни и аналгетични свойства, които успокояват и затварят язви по кожата и лигавиците.

Нормализират цикъла

Нередовният менструален цикъл се регулира успешно със сок от бамбукови кълнове. Редовният прием на такъв прясно изцеден сок регулира успешно цикъла и помага за нормализиране на други гинекологични проблеми.

Подобряват храносмилателната система

Бамбуковите кълнове съдържат фибри, които контролират перисталтиката на червата и засилват метаболизма като едновременно с това удължават усещането за ситост.

Понижават кръвното налягане

В бамбуковите кълнове се съдържат големи количества калий, което намалява кръвното налягане по естествен път. Калият спомага още за намаляване на депресията, тревожността и подобрява пъргавината на ума.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
=/= ( преди 9 години )
sblaskvam se s nali4ni porcii v ejednevieto , vijdam kakvo e , pas sam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар