Здраве и красота

Как да извлечем максимална полза от рибата?

Консумацията на риба има своите тънкости

01.12.2014г. / 15 06ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички знаем, че консумацията на риба носи многобройни ползи за здравето и организма. Добре е да се яде риба най-малко два пъти в седмицата. Но знаем ли как точно да консумираме рибата, за да извлечем максимума от нейните полезни свойства?

Тъй като наближава Никулден е добре да се запознаете с някои тънкости относно прясната риба.

Как да разберете дали рибата наистина е прясна?

По миризмата. Експерти твърдят, че прясната риба трябва да има свеж морски дъх, не на застояла риба. Отблъскващите миризми са знак, че не трябва да купувате. Щом ги има, значи в рибата са започнали да се множат вредни бактерии в гниещото месо.

Колко дълго трае прясната риба?

Важно е рибата и рибните продукти да се съхраняват в най-студената част на хладилника. Рибните продукти трябва да се консумират възможно най-скоро, ако са пресни. Витамин D, протеините и важните за сърдечносъдовата система мастни киселини имат трайност не повече от 48 часа.

След това ефективността им се нарушава.

Какво количество риба ни е необходимо?

Два пъти седмично е напълно достатъчно. Но според изследванията, за да получим максимални ползи от незаменимите омега-3 мастни киселини, консумацията на риба 2 пъти в седмицата трябва да е дългосрочен ритуал.

Всички риби ли съдържат полезни за сърцето мазнини?

Да, но в различна степен. Сьомгата и леферът са сред най-богатите на омега-3 мастни киселини и рибено масло, но другите видове съдържат други важни вещества. Ключът е в балансираното редуване на различни видове риба всяка седмица.

Рибата и живакът – трябва ли да се страхуваме?

Живакът е застрашителен замърсител на рибеното месо. Той причинява сериозни щети на нервната система. Поради това специалистите препоръчват рибата да не се консумира всеки ден.

Акулата, рибата меч, кралската скумрия са сред най-богатите на живак риби. Бременните жени и малките деца трябва да консумират месото им в малки количества. Страдащите от проблеми с имунната система също, тъй като автоимунните заболявания като системен лупус, ревматоиден артрит или рак предполагат прием на определени лекарства, чието действие живакът потиска.

Свързани статии

Сушито опасно ли е за здравето?

И да, и не. Оригиналните рецепти, по които се приготвя сушито предполагат употреба на сурова риба. Бактериите, които могат да бъдат открити в недобре съхраняваната и недотам прясна риба могат да се окажат опасни, най-вече за бременни жени и малки деца.

Кое е по-здравословно – яденето на риба или приемът на хранителни добавки с рибено масло?

Колкото и пречистено и модерно да е едно хапче, то не може да замести ползите от консумацията на прясна риба. Тези медикаменти доставят на сърдечноболните необходимите мастни киселини, но няма как да снабдят организма с витамин D и протеини, съществуващи по естествен начин в рибеното месо.

Замразена риба срещу прясна риба – коя е по-хранителна?

Днес замразяването става секунди след улова. Тоест хранителните вещества в рибата се запазват, тъй като тя бива замразена още жива на риболовните кораби. Това предполага, че прясната и замразената риба би трябвало да имат сходни качества.

След това обаче процесите на преместване, опаковане в найлонови опаковки, дистрибуция – навсякъде по веригата рибата може да се замърси, да не остане дълбоко замразена за определен период и това подлага на съмнение нейните качества и годност.

Трябва също да се има предвид, че в замразените и опаковани риби се добавят различни подобрители на месото, което отново подчертава, че по-добро от прясното месо няма.

Коментирай