Здраве и красота

7 добри причини да не консумирате бързи храни

Увеличават риска от затлъстяване

02.12.2014г. / 14 45ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Те ухаят вкусно, могат да бъдат закупени почти навсякъде и са любими на деца и възрастни – бързите храни. Колко често консумирате от тях? Тук са 5 добри причини, които ще ви накарат да се замислите дали не е време да ги изключите от менюто си.

Причиняват умора

Когато не разполагате с достатъчно време за обяд или закуска, пропускате хранене или купувате нещо за хапване от заведенията за бързо хранене. След като се нахраните усещате ситост, която е в пъти по-кратка като време в сравнение с един здравословен и питателен обяд например.

Тежките въглехидрати не разполагат с всички необходими хранителни вещества като протеини и полезни въглехидрати, за да се поддържате енергични и здрави. Често след хапване на бързите храни усещате и умора, което нарушава нормалния ви ритъм на работа.

Бързите храни могат да доведат до депресия при тийнейджърите

Хормоналните промени при тийнейджърите оказват влияние върху промените в настроението и поведението им. Здравословното хранене е от ключово значение за поддържането на хормоналния баланс.

Според учени бързите храни и липсата на основни хранителни елементи в тях може да увеличат риска от появата на депресия с до 58%.

Консумацията на нездравословни храни влошава храносмилането

Честата консумация на бързи храни с високо съдържание на трансмазнини може да предизвика храносмилателни проблеми, като появата на киселини и запек.

Бързите закуски не съдържат така важните за храносмилането фибри, а когато са и пикантни, могат да раздразнят лигавицата на стомаха.

Предизвикват колебания в нивата на кръвната захар, както и повишават риска от появата на диабет тип 2

Бързата храна освен, че съдържа изобилие от нездравословни мазнини, има и големи количества рафинирана захар, която поставя метаболизма под стрес. Рафинираната захар е причина панкреасът да отделя повече количество инсулин, за да се предотврати рязко покачване на нивото на кръвната захар.

Няколко часа след хранене кръвната захар пада рязко и това е причина не само за забавяне на метаболизма, но може да се усещате и още по-гладни, дори раздразнителни. От друга страна неправилното използване на инсулина от тялото крие риск от развитието на диабет тип 2.

Свързани статии

Увеличават риска от сърдечносъдови заболявания

Консумирането на нездравословни бързи храни е предпоставка за покачването на нивата на холестерола и триглицеридите, които са основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания.

Могат да доведат до проблеми с бъбреците

Любимите и често вредни храни са обогатени с големи количества сол и мазнини. Високите стойности на тези съставки повишават кръвното налягане и засягат нормалната функция на бъбреците.

Натоварват черния дроб

Високите нива на транс-мазнини, открити в редица нездравословни бързи храни, могат да предизвикат отлагане на мазнини в черния дроб, което може да причини чернодробна дисфункция.

Снимка: Thinkstock

Коментирай