Здраве и красота

Признаци на понижен имунитет

Как да разберете дали имате нужда от засилване на имунната система?

08.12.2014г. / 18 25ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Зимата предразполага към повече простудни и вирусни заболявания. Ако имунната ви система не е наред ще бъдете изложени на много по-голям риск от усложнения или сериозни заболявания.

Има няколко ясни признака за слаба имунна система и ако имате повече от половината от тях, вероятно имате нужда от засилване на защитните сили.

Все сте болни

Ако непрекъснато кихате, кашляте, все ви наболва гърлото или сте хремави, това е ясен признак, че имунната ви система не е достатъчно силна, за да се пребори докрай с патогените, които ни нападат ежедневно.

Трябва да обърнете сериозно внимание, ако в офиса винаги вие първи хващате грип или настинка, а колегите ви са здрави като пушки. Допустимият брой разболявания за сезон при възрастните е между 2 и 4 пъти. Ако надвишавате тази бройка, то имунната ви система страда.

Винаги сте стресирани

Хроничният стрес е пагубен за здравето. Той притъпява защитните механизми на организма и вие започвате да се разболявате непрекъснато от какво ли не. Рисковете да се отключат автоимунни заболявания се увеличават, а оздравителните процеси стават все по-бавни.

Апатични сте и нямате енергия

На тялото му е необходимо време да се адаптира към промените в околната среда. Когато точно при смените на сезоните възникват разни простудни заболявания, това се нарича сезонно приспособително разстройство.

Обикновено човек влиза в ритъм за 2-3 седмици, но ако лошото състояние продължава повече от това време, значи имунната ви система е силно отслабена.

Дехидратирани сте

Дехидратацията е симптом на понижен имунитет, което прави организма силно податлив на инфекции и заболявания. Дали сте дехидратирани може да се провери много лесно. При това състояние урината променя цвета си. Тя става тъмножълта, защото в тялото ви няма достатъчно вода, която да я разрежда.

Свързани статии

Имате чести пориви за ядене на сладко

Има много причини неистово да ви се дояжда сладко. Една от тях е слабият имунитет. Организмът всячески се стреми да си набави нужната енергия, а това става най-бързо чрез сладкишите. Въглехидратите дават силен, но моментен тласък на енергията.

Имате сухота в носа

Лигавицата на носа произвежда секрет, който има за задача да предпазва от навлизането на болестотворни микроорганизми в дихателните пътища. Ако тялото не произвежда достатъчно или никакъв секрет, това е знак, че имунната ви система е изтощена.

Имате наднормено тегло

Наднорменото тегло може да говори за метаболитен синдром, хормонален проблем или просто да е резултат от безхаберното ви хранене. Но може и да е симптом на слаба имунна система.

Всяко метаболитно нарушение пречи на нормалната работа на имунната система и може да ви изложи на сериозен риск от различни заболявания и инфекции.

Коментирай