Здраве и красота

Опасен ли е парацетамолът по време на бременност?

Всяко лекарство има своите рискове

08.12.2014г. / 14 43ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността повечето лекарства не са безопасни за приемане. Дори някои от най-често употребяваните лекарства, които се отпускат без рецепта, крият рискове за здравето на бебето.

Парацетамолът е активна съставка, която присъства в много лекарства за успокояване на болката, сваляне на температурата и за борба с вирусните заболявания.

Безопасен ли е парацетамолът по време на бременността?

С няколко думи – да, парацетамолът е сравнително безопасен. Разбира се, не трябва да се приема дълго време и в прекалено големи дози. Все пак, не е препоръчително да се употребява през първия триместър. През второто и третото тримесечие употребата му е по-свободна.

Каква доза парацетамол е безопасна по време на бременност?

Дозата за възрастен обикновено е 500 мг на всеки 4 до 6 кг тегло, като таблетките се взимат до 4 пъти за 24 часа. Важно е да не се приемат таблетки, които съдържат кофеин и кодеин, освен парацетамол.

Свързани статии

За какво може да се използва чист парацетамол?

За да облекчи лека или умерена болка, както и да намали високата температура. Трябва да се взима възможно най-ниската ефективна доза и то за кратко време. Тогава не би трябвало да има проблем с бременността.

Безопасно ли е да се взима парацетамол, докато се опитвате да заченете?

Парацетамол може да се взима в този период, но отново с мярка. Всяка злоупотреба с лекарства има опасни въздействия. Ако в този момент активно се опитвате да забременеете, все пак трябва да се въздържате от прекомерни количества парацетамол.

Безопасно ли е да взимате парацетамол, докато кърмите?

Да, безопасно е. Парацетамолът ще се появи в кърмата ви, но в малки количества и е малко вероятно да навреди на бебето. Използвайте възможно най-ниските дози и то само в случаи, когато наистина се налага.

Коментирай