Здраве и красота

Как да се справим с махмурлука?

Приемайте витамини от групата B

01.01.2015г. / 08 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За много хора декември може би е един от най-веселите месеци през годината. Нестихващи партита, вкусна храна и много алкохол. Но на сутринта главоболието е най-лекото неразположение, следствие от махмурлука, с което посрещате деня.

Въпреки че всеки има свои трик за справяне с него, споделяме няколко съвета, които ще ви бъдат полезни.

Пийте много вода

Знайте, че на сутринта след парти се нуждаете от вода повече от всеки друг ден. Алкохолът дехидратира тялото ви, което е една от причината за появата на неприятното главоболие. Нужно е да възстановите нивата на хидратация на организма ви. Освен минерална може да пиете и кокосова вода. Пресните плодови и зеленчукови сокове също са подходящи напитки.

Ограничете кофеина и енергийните напитки

Когато имаме махмурлук, изпитваме спешна нужда от чаша ароматно кафе. Избягвайте го. Кофеиновите и енергийни напитки допълнително ще ви дехидратират. Може да си позволите чаша билков чай например.

Витамини от групата B

След като партито приключи, преди да легнете да спите изпийте хранителна добавка, обогатена с витамини от групата B. Ако сте пропуснали да направите това, изпийте ги след сън. Витамините от тази група са важни, защото подпомагат процеса на метаболизиране на въглехидратите, както и за разширяване на кръвоносните съдове.

Изберете подходяща закуска

Друг минус на махмурлука е чувството на глад, което усещате през целия ден. Започнете деня си с подходяща закуска. Тялото ви е загубило важни витамини и минерали, когато е обработвало приетия алкохол.

Хапнете купичка със зърнени закуски, овесени ядки. Добавете към тях сушени кайсии, пресни плодове, ядки. Тези храни са богати на фолиева киселина и желязо, което ще ви помогне да повишите енергийните си нива.

Избягвайте аспирина

Не е добра идея при махмурлук да приемате аспирин. Той ще облекчи главоболието, но може допълнително да раздразни стомаха ви.

Свързани статии

Избягвайте сладкишите

Опитайте се да не се поддавате на апетита към сладките лакомства. Сладките напитки и храни ще допринесат за дисбаланса в нивата на кръвната захар. Ако ви се хапва нещо сладко, хапнете пресни плодове, особено полезни при махмурлук са бананите, подсладете се с 1-2 лъжици мед.

Лека физическа активност

При махмурлук, последното нещо, за което мислите е спортната зала. Но леките упражнения, дори бързото ходене могат да помогнат да излекувате махмурлука, помагайки на тялото да изхвърли голяма част от токсините. При физическа активност се подобрява циркулацията на кръвта в тялото, както и притокът на кислород към мозъка.

Ако след изброените съвети махмурлукът не намалее, не забравяйте за сока от кисело зеле и шкембе чорбата.

Коментирай
Свободно време