Здраве и красота

Как ежедневните упражнения влияят на болестта на Паркинсон

Забавят ли симптомите?

06.12.2014г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Болестта на Паркинсон засяга все повече хора по света. Тя засяга възможността за физическа активност като води до пълна инвалидизация, невъзможност за самостоятелно обслужване, говорене, хранене.

Болестта на Паркинсон е прогресивно дегенеративно неврологично заболяване, което се дължи на загуба на мозъчни клетки и невъзможността за възстановяването им. Те произвеждат така необходимия допамин. Обикновено това заболяване засяга хора над 50-годишна възраст.

Четирите основни симптома на болестта на Паркинсон са тремор (треперене) на крайниците, челюстта на лицето, скованост на крайниците, бавни движения и малки, ситни стъпки.

Изследователи от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, са провели изследване по отношение механизмите на протичане на болестта. Изследването е публикувано в списание A Journal of Neurology след 12-годишен период на проследяване.

Изследователите анализирали над 43 000 жени и мъже в Швеция в рамките на 12 години. Нито един от участниците не е имал болестта в началото на изследването. В последствие приблизително 300 участници били диагностицирани до края на изследването.

Най-голямата констатация на учените била, че болестта на Паркинсон има пряка връзка с понижената физическа активност. Тя е предпоставка за отключване и развитие на болестта.

Свързани статии

Хората, които са отделяли средно по 6 часа седмично за физическа активност са имали 43% по-нисък риск от отключване на болестта на Паркинсон, отколкото тези участници, които са се упражнявали по-малко от два часа в седмицата. За физическа активност се смятат дори домакинските задължения и ходенето до работата.

Изследователите открили, че мъжете със средна степен на дневна физическа активност са с до 45% по-малко склонни да развият болестта.

Хората, страдащи от болестта на Паркинсон, които се упражняват под някаква форма, се чувстват много по-добре, отколкото онези, които водят неактивен начин на живот. Редовните упражнения, гимнастика, ходене спомагат за притъпяване на симптомите и забавяне на прогресивното влошаване на болестта.

Коментирай