Здраве и красота

Напитки, намаляващи апетита

Доказано могат да ви помогнат в борбата с глада

11.12.2014г. / 14 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

При спазването на здравословна диета първите дни са най-критични за следване на хранителния план. Често се изкушаваме да хапнем от любимите храни или повече от разрешеното, защото ни е трудно да контролираме апетита.

Споделяме няколко напитки, които доказано могат да ви помогнат в борбата с глада.

Напитки с фибри

Добре известно е, че неразтворимите фибри спомагат за потискането на апетита. Според изследване, публикувано в „American Journal of Clinical Nutrition“, около 33 грама неразтворими фибри намаляват апетита и удължават времето до следващия прием на храна.

Неразтворими фибри се съдържат в големи количества в зеленчуците и плодовете (моркови, краставици, лук, домати, целина, зеле, грозде, ябълки и други) и в пълнозърнестите храни. Затова преди хранене изпийте една чаша домашно приготвен зеленчуков сок.

Фибрите ще подобрят и състоянието на червата, а ако страдате от запек, може да елиминират проблема.

Зелен чай и капсаицин

Зеленият чай има редица ползи за здравето и е една от най-препоръчваните напитки по време на диета. Учени смятат, че ако към приготвената топла напитка от зелен чай се добави и малко количество лют червен пипер, това ще спомогне за намаляване на апетита, но и за изгарянето на повече калории.

Зеленият чай съдържа апетитопотискащ кофеин, докато лютият червен пипер съдържа капсаицин, който увеличава скоростта на метаболизма. Ако искате да намалите апетита си, пийте два пъти дневно от тази напитка.

Нискомаслено прясно мляко

Ако вие консумирате нискомаслено прясно мляко, значи в менюто ви присъства напитка, която помага да редуцирате апетита. Консумирането на нискомаслено мляко преди храненето може да помогне да се чувствате по-сити и да консумирате с около 200 калории по-малко на хранене.

Млякото е с високо съдържание на протеини, включително суроватка и казеин, които създават по-голям засищащ ефект. Според някои изследвания съдържанието на лактоза в млякото също може да помогне за намаляване на апетита.

Свързани статии

Кафе

Кофеиновата напитка, любима на повечето от вас, също може да помогне за намаляване на апетита и да намали апетита ви към малките закуски, в които често хапваме любимите лакомства, от които пълнеем.

Но трябва да внимавате как консумирате кафето. Ако го пиете под формата на кафе специалитети, не забравяйте, че тези изкушаващи напитки имат обратен ефект върху фигурата ви.

Също така не забравяйте, че кафето е и диуретик и може да доведе до дехидратация на организма. Пийте повече вода.

Снимка: Freeimages

Коментирай