Здраве и красота

Какво помага при запушен нос и възпалени синуси?

Няколко домашни грижи, които доказано помагат

13.12.2014г. / 08 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Инфекцията на синусите обикновено възниква в резултат на вирус при настинки и грип, но може също да бъде причинена от бактерии или гъбички. Това предизвиква не само запушване на носа и затруднено дишане, но и болки и тежест в главата и областта на синусите, намалено обоняние.

Освен медикаментите, предписани ни от лекар, горещият душ, топлите компреси с морска сол и топлите супи с лют пипер, има още няколко домашни лека, които доказано помагат при запушен нос и възпалени синуси. Запишете си ги.

Хрян

Добавете към храната малко горчица. Хрянът има силно отпушващо синусите действие, а и ястията определено са по-вкусни и интересни, когато към тях се добави и малко горчица.

Чесън

Чесънът също е подходящ за консумация по време на настинки, но следващата домашна грижа също ще ви помогне бързо да облекчите неразположенията. Сложете вода на котлона и когато заври я махнете. Добавете към нея няколко смлени скилидки чесън. Наведете се над нея, покрийте главата си с кърпа и вдишвайте няколко минути. Правете тази инхалация няколко пъти на ден.

Куркума и джинджифил

Куркумата е прекрасна ароматна подправка, която е често срещана в индийската кухня, както и в кухнята на страните от Близкия изток. Тя е богата на естествената противовъзпалителна съставка куркумин, което я прави и мощен антиоксидант.

Когато се комбинира с пикантния джинджифил в чаша горещ чай, бързо ще облекчи запушения нос и възпалените синуси. Джинджифилът ще помогне за успокояването на раздразнения стомах, ако страдате от такъв.

Свързани статии

Солена вода

Солената вода е стар и изпитан домашен трик при силно запушен нос. В чаша вода със стайна температура разтворете добре малко количество морска сол. След това смръкнете по няколко пъти с всяка ноздра. Процедурата не е никак приятна, но бързо ще облекчи неразположенията.

Лук

Лукът също като чесъна е смятан за естествен антибиотик. Освен че засилва имунната система, той съдържа серни съединения, които се борят с бактериите и гъбичките. Обелете и нарежете на парчета 1-2 глави лук. Сложете ги във вряща вода за 5 минути и след това с получената отвара (без да махате лука от водата) направете инхалация.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
Свободно време