Здраве и красота

Признаци за нарушено кръвообращение

Студени крака и ръце

12.12.2014г. / 10 52ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Кръвообращението е непрекъснат процес, при който кръвта се транспортира от сърцето през артериите, до различни части на тялото. Когато този процес се наруши, тялото не може да изпълнява своите функции ефективно.

Нарушеното кръвообращение засяга по-често хората на средна възраст, възрастните хора, както и страдащите от диабет, затлъстяване, атеросклероза и други заболявания.

Споделяме някои от най-честите симптоми, подсказващи за нарушено кръвообращение, на които да обърнете внимание и ако е необходимо да се консултирате със специалист.

Подути стъпала

Това е един от първите признаци за лошо кръвообращение и често се случва, защото нормалната функция на бъбреците се прекъсва. Когато има налице нарушено кръвообращение, бъбречните артерии са склонни да натрупват мазнини, причиняващи отичане на краката.

В тези моменти е важно да повдигнете за няколко минути краката си на по-високо, за да се разсее отокът. Ако тези случаи са чести и не се дължат на това, че работите дълги часове седнали, добре е да се консултирате с лекар.

Студени крака и ръце

При правилна циркулация на кръвта телесната температура е регулирана до всички части натялото ви. Когато кръвообращението се прекъсва, тялото не успява да поддържа обичайната си телесна температура и в повечето случаи усещаме крайниците си студени.

Обезцветяване на кожата или цианоза

Цианоза е състояние, при което има недостатъчно количество кислород в кръвта. Синкавото оцветяване се забелязва в пръстите на краката и ръцете, появяват се и синкави оттенъци. При бебета, състоянието е един от първите признаци, подсказващи за вродени сърдечни заболявания.

Умора

Причина за честа умора може да бъде нарушеното кръвообращение, тъй като органите извършват своите основни функции по-трудно. По-малкото количество кислород и хранителни вещества, от които тялото се нуждае, няма да достигнат до мускулите и това води до умора.

Страдащите от този проблем често се оплакват и от мускулни спазми и болки в краката, недостиг на въздух и липса на издръжливост.

Бавно зарастващи рани

При нарушено кръвообращение защитните функции на имунната система са нарушени. Ако се нараните, до тези части на тялото няма да достига достатъчно кръв и дори при най-малките повърхностни рани ще отнеме повече време, за да се възстанови кожата.

Разширени вени

Разширените вени се появяват в краката, когато се появи лоша циркулация. Едни от първите признаци за наличието на разширени вени е сърбеж, болка в краката, подуване на краката, изпъкване на кръвоносните съдове.

Свързани статии

Суха кожа

Лошото кръвообращение засяга и здравето и красотата на кожата, косата и ноктите. Когато тези части на тялото не получават основни хранителни вещества, кожата става суха и вяла, косата капе, а ноктите стават чупливи.

Световъртеж и загуба на памет

В някои случаи лошата циркулация на кръвта предизвиква замайване, както и загуба на паметта. Това се основава на факта, че нарушението в кръвообращението предотвратява доставката на кислород и хранителни вещества за мозъка.

Коментирай