Здраве и красота

Защо домашните любимци са най-добрите приятели на човека?

Помагат ни да намалим стреса

13.12.2014г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Повечето собственици на домашни любимци не се нуждаят от напомняне за това колко добре се чувстват в компанията на техните малки приятели. Освен че домашните любимци ни карат всекидневно да се усмихваме, те се грижат по необикновен начин за нашето здраве.

Следващите редове ще ви накарат да ги заобичате още повече или да си вземете малък приятел, ако нямате такъв у дома.

Намаляват нивата на стрес

Контактът с домашните любимци е един от най-добрите естествени подобрители на настроението. Когато гушкате вашия домашен любимец, тялото ви преминава през редица физически промени, които правят така, че нивата на хормона на стреса кортизол да се понижат.

Затова след напрегнат ден си подарете малко повече време с животните.

Поддържате кръвното налягане в норма

Освен за доброто ви настроение, домашният любимец може да помогне и за поддържането на балансирано кръвно налягане. В проведено проучване, в което са взели участие 240 семейни двойки, нивата на кръвното налягане е било в норма при тези, които са отглеждали домашен любимец.

Друго любопитно проучване е установило, че и децата, страдащи от хипертония, могат да намалят кръвното си, когато контактуват с животни.

Понижаване нивата на холестерола

За да поддържаме здравословни нива на холестерола, специалистите препоръчват да се храним здравословно, да намалим стреса, да спортуваме повече, а в някои случаи и прием на медикаменти.

Но отглеждането на домашен любимец може да помогне да намалите високите нива на холестерола. Редица изследвания са доказали, че хората, които имат котка или куче са с по-ниски показатели на холестерола и триглицеридите.

Разбира се учените отбелязват, че значение има и начинът на живот, който водим. Но все пак, това е още една добра причина да си вземете домашен любимец, ако нямате такъв.

Действа здравословно на сърцето

Отглеждането на куче или коте може да има дългосрочни ползи за здравето на вашето сърце. Според изследвания, за собствениците на котки е с 40% по-малко вероятно да получат инфаркт от тези, които не отглеждат домашен любимец.

Друго изследване показва, че стопаните на кучета, които са преживели инфаркт, се възстановяват по-бързо. Като цяло собствениците на домашни любимци са с по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания и инфаркти.

Свързани статии

По-добра физическа форма и здрави кости

Собствениците на кучета имат привилегията да поддържат добра форма, докато разхождат своите любимци. За да бъдем здрави, тялото ни се нуждае всекидневно от поне 20 минути спортна активност.

Разходките сред природата с кучето са един от най-добрия начин да раздвижите тялото си. От друга страна разходките ще ви помогнат да заздравите костите, както и мускулите си, защото здравите кости са най-добра превенция срещу остеопороза и фрактури.

По-малко алергии и по-силен имунитет

Много семейства с малки деца избягват да отглеждат домашен любимец, докато детето е малко. Но редица изследвания в тази посока са доказали, че децата, които живеят с домашен любимец, имат по-силен имунитет и по-рядко страдат от алергии в по-късен етап от живота си.

Снимка: photl.com

Коментирай