Здраве и красота

Какво не знаете за подстригването?

Расте ли косата по-бързо, когато я подстригваме често?

13.12.2014г. / 15 51ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Подстригването на косата е нещо, без което социално-приемливият ни вид е немислим. Ако не всеки месец, то поне през два ходенето при фризьора е задължително. Много жени смятат, че като подстригват косата си, тя ще порасне по-бързо! Всъщност, това изобщо не е вярно!

Вижте какво още не знаем за подстригването!

Първо да изясним защо косата не расте по-бързо след подстригване

Косата изглежда по-оформена и свежа след посещение при фризьора. Това е заради отнемането на завехналите и цъфнали краища. Но това няма да я накара да расте светкавично. Този процес е генетично обусловен и зависи от космените ви фоликули.

Тези малки гнезда се намират в скалпа и определят колко бързо ще расте косата на всеки човек. Подстригването просто прави косата по-здрава, докато расте по своя си начин.

Избягвайте филирането

Филирането е вид изтъняване на пластовете коса, за да се открои по-добре подстрижката. Филираният косъм цъфти по-лесно, накъсва се и прави прическата ви да изглежда като изпръхнала.

Подстригвайте адекватно

Много хора обичат да експериментират и да сменят подстрижката си често. Ако се чудите защо не всяка прическа ви отива или ви стои по начина, който искате, то е защото е неадекватна на структурата на вашия косъм.

Не всяка подстрижка приляга на всеки косъм. Ако не можете да прецените добре, допитайте се до вашия фризьор. Нека той прецени дали след като си тръгнете от салона, измиете и направите прическата си вкъщи, ефектът ще е същия, както след излизането от салона.

Свързани статии

Пропускайте шампоана

Когато отивате да се подстригвате, не измивайте косата. И без това фризьорът ви ще я измие, а дори той да не го направи, поне ще я намокри и ще я суши след това. Тези процедури се отразяват зле на крехкия косъм, затова пропуснете шампоана, поне преди подстригването.

Подстригвайте косата на сухо

Според много специалисти, подстригването на сухо прави възможно най-точната и добра подстрижка, за разлика от това на мокра коса. При мокра коса много неща могат да се объркат след изсушаването й. Особено при къдравите коси, кичурите след изсушаване приемат съвсем друг облик.

Да не говорим, че косата може да изглежда и по-къса след като се изсуши.

Не всеки бретон стои еднакво добре на всяко лице

Ако сте си харесали някоя знаменитост с гъст бретон, например, и искате да се сдобиете с тази секси екстравагантна прическа, обмислете първо дали ще ви отива. Различните бретони стоят различно на конкретния овал на лицето.

Например, дълъг и тънък бретон обикновено стои чудесно на квадратно лице, а по-мек, по-къс бретон оформя идеално кръглото лице.

Ако не подрязвате краищата, цъфтежите ще се разпространяват

Трябва да знаете, че цъфтежът на краищата на косъма не спира до определен момент. Веднага щом забележите, че косата започва да цъфти, я подстрижете. В противен случай косъмът ще продължи да се цепи по цялата си дължина, а това прави косата слаба, чуплива и изтощена.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )