Здраве и красота

Причини за наличието на болезнена менструация

Гинекологична спирала

16.12.2014г. / 09 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

По време на месечен цикъл подутият корем, спазмите и раздразнителността са нормални. Но в случаите, когато болката се изостря, нарушава вашите нормални дейности и има обилно кървене, може да се касае за здравословен проблем.

Вижте 5 сериозни състояния, които могат да са причина за болезнена менструация.

Тазова възпалителна болест

Тазовата възпалителна болест представлява инфекция на женския репродуктивен тракт, който най-често възниква при някои полово предавани инфекции, като хламидия например. Ако не бъде лекувана навреме, може да предизвика възпаление, болезнена менструация и стерилитет.

Полово предаваните болести често предизвикват сраствания в тазовата област. По време на менструация хормоните влияят на матката и околните структури, което може да увеличи възпалението, кървенето и болката.

Затова е важно да правите безопасен секс и веднъж годишно или при наличието на промяна в месечния ви цикъл да се консултирате с гинеколог.

Гинекологична спирала

Това е една от често прилаганите форми за контрол на раждаемостта. Гинекологични спирали се поставят от гинеколог и целта на тези спирали е да се предотврати нежеланата бременност.

Често след поставянето им менструацията може да стане по-болезнена, да има обилно кървене. Ако забележите, че след втория цикъл след поставянето на спиралата ви симптомите се изострят, незабавно се консултирайте с лекар.

Миома на матката

Според специалисти 3 на всеки 4 жени развиват миома на матката и в някои случаи липсват ясни симптоми за състоянието. Микроскопичното образувание, което прогресира, е достатъчно голямо още в начален стадий, за да наруши формата на матката.

Наличието на миома може да превърне дните на месечния цикъл в кошмар. Освен силните болки, характерно е и обилното кървене и отделянето на големи кръвни съсиреци. Миомата е доброкачествено образование, което е лечимо.

Аденомиоза

Аденомиоза е подобно на ендометриозата състояние, при което ендометриалната лигавица се развива дълбоко в мускула на матката. Симптомите, които подсказват за това състояние са спазми, болезнена менструация, болки по време на полов акт, увеличаване на матката, невъзможност за забременяване.

Състоянието се среща по-често при жени над 30-годишна възраст, които вече са раждали. Ако при вас са налице някои от гореизброените симптоми, добре е да се консултирате с лекар.

При преглед с видеозон ще се установи дали страдате от този проблем, който се лекува оперативно или чрез прием на медикаменти.

Свързани статии

Ендометриоза

Ендометриозата е гинекологично заболяване, при което лигавицата на матката – ендометриума – се намира извън матката и засяга други структури (получават се сраствания, кисти) включително яйчниците, фалопиевите тръби, пикочния мехур, тазовото дъно и други.

Състоянието не се ограничава само с болезнени месечни цикли. Някои жени изпитват постоянна болка в областта на таза и гърба, опитите за забременяване се оказват неуспешни и други. Състоянието се лекува оперативно.

Коментирай