Здраве и красота

Варианти за премахване на нежелано окосмяване

Кои са те и кой да изберем?

18.12.2014г. / 12 51ч.
Криси Табачка
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Нежеланото окосмяване, независимо на коя част от тялото се намира, е сред един от проблемите, които има всяка жена.

Перфектната визия започва с идеално чиста и гладка кожа, което, оказва се, далеч не е толкова лесна задача.

В днешно време козметичните салони предлагат най-различни процедури, обещаващи невероятен ефект и дълготрайност. Доколко обаче можем да вярваме само и единствено на козметичката си?

Тъй като това е общ проблем, селектирахме детайлно най-разпространените методи за премахване на нежелано окосмяване и ви ги представяме в най-чист вид.

Все пак, заслужаваме да знаем точно как действа всеки един от начините, за да преценим правилно своя избор.

Кола маска

Кола маската е много бърза, но може да бъде и много болезнена. Резултатите са мигновени, но ако преди това сте използвали самобръсначка, може да получите временно зачервяване и парене. Премахва косъмчетата директно от корен, разреждайки и забавяйки повторния им растеж.

Проблемът с този метод е, че е много възможно да се сдобиете с подкожни косъмчета и възпаления на космения фоликул.

Свързани статии

Бръснене

Бръсненето със сигурност е най-често използваният метод за премахване на нежелано окосмяване, тъй като е най-бърз и безболезнен.

Проблемът обаче е, че премахвате само горната част от косъмчетата и стимулирате техния повторен растеж. Освен това, рискувате да се наложи да се справяте с далеч по-плътно и тъмно окосмяване, което трудно и с много време и усилие да преборите.

Електролиза

Това е един от определено болезнените методи, тъй като включва проникване на игла във всеки един от отделните космени фоликули. Тази процедура обикновено е значително по-скъпа и е добре да се прилага само на зони като горната устна и веждите.

Лазер

Има няколко вида лазери, като например диодният, които са се доказали като изключително ефективни за премахване на нежелано окосмяване. Начинът, по който те работят е с фокусиране върху пигмента меланин в косъмчетата и техните фоликули.

Проблемът при този метод е, че не премахва косъмчетата от един път и ще се наложат няколко процедури, за да постигнете между 80% и 90% намаляване. Добрата страна е, че третирането с лазери влияе цялостно на гъстотата и текстурата – израстват много по-тънки и по-малко като количество косъмчета.

Пинцети

Това е най-лесният начин за премахване на нежелани косъмчета в зони като устните и веждите. Освен че е бързо, по този начин ще премахнете корена и ще можете да „работите“ значително по-прецизно по задаване на желана от вас форма.

Епилатор

Епилаторът е много разпространен начин за епилация, тъй като основно се прилага в домашни условия и е инвестиция, която приключва със закупуването на специалната машинка. Проблемът с този метод е, че при прекалена употреба върху нежна и чувствителна кожа се появяват подкожни косъмчета и зачервявания, които не минават дълго време.

Коментирай