Здраве и красота

Лековити билки, полезни за бъбреците

Бъдете винаги в отлично здраве

17.12.2014г. / 12 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Когато казваме, че се грижим за нашето здраве, това означава, че трябва да обръщаме внимание на всяка част от нашето тяло. Всеки един орган се нуждае от специално внимание и грижи. Днес споделяме няколко полезни билки, които да приемате по-често, за да поддържате здрави и добре функциониращи вашите бъбреци.

Бъбреците са важен орган по ред причини, една от тях е, че с тяхна помощ тялото ни отстранява излишната вода и остатъци от организма. Също така подпомагат за регулирането на минералите в организма като натрий, калий, калций и фосфор.

Запишете си тези лековити билки и бъдете винаги в отлично здраве.

Корен от целина

Коренът и семената на целината са използвани в продължение на векове като естествен диуретик. Когато приемате целината под формата на напитка или добавена към супи и ястия, вие помагате на тялото си да изхвърли голяма част от натрупаните токсини, а също така отделяте и излишните течности от организма.

Целината е богата на калий, натрий, магнезий, витамин В6, витамин С и други. Не забравяйте към домашните фрешове да добавяте и от този чудесен зеленчук.

Мечо грозде

Приятно и леко стипчиво на вкус, мечото грозде е една от най-добрите билки за прочистване на бъбреците и пикочните пътища, а също така се препоръчва на пациенти страдащи от хроничен цистит. Смята се, че има благоприятно действие и върху функциите на жлъчката.

Билката се приема под формата на чай, но не бива да се прекалява с нейния прием.

Бяла ружа

Коренът от бяла ружа има способността да успокоява тъканите на пикочните пътища. Той действа като лек диуретик, като насърчава отделянето на излишните течности от организма чрез урината.

Свързани статии

Бялата ружа се прилага и за облекчаване на кашлица, при наличието на стомашни киселини, язвен колит, а има доказателства, че действа благоприятно и при пациенти страдащи от астма.

Магданоз

Една от най-любимите ни подправки, които често използваме в кухнята е магданозът. Неговите лековити свойства често се използват в билковата медицина. Той е добър естествен диуретик, спомага за намаляването на токсините в бъбреците и прочиства пикочните пътища.

Добавяйте го към салатите и ястията, към зеленчуковите сокове или го приготвяйте под формата на чай.

Коприва

Тази полезна билка сякаш е малко позабравена, а има толкова много ползи за здравето. Копривата е богата на хлорофил и бета-каротин, витамини А, В2, С и Е, калций, калий и желязо и други.

Доказано помага за елиминиране на токсините от организма, излишните течности, подобрява здравето на простата, прочиства бъбреците и се препоръчва при хроничен цистит.

Има антибактериален ефект и може да намали и артритните неразположения. Може да я консумирате приготвена на супа, ястия или под формата на ароматен чай.

Снимка: thinkstock

Коментирай