Здраве и красота

Защо да не взимате лекарства от близките си?

Дори на тях да са помогнали!

18.12.2014г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора са свикнали да се самолекуват. Правят го с ясното съзнание, че не е редно и може да крие доста рискове, но въпреки това предпочитат да се доверят на близък или приятел, вместо да отидат на лекар.

Ако не сте достатъчно добре запознати с опасностите, които крие самолечението, вижте защо не трябва да взимате от лекарствата на близките си!

Синдромът Стивънс-Джонсън или „изгаряне отвътре навън“

Този рядко срещан синдром причинява ужасяваща болка. Случва се така, че лекарството прави реакция с определени клетки на организма. Това предизвиква поява на болезнени, изгарящи лезии и мехури по лигавиците и кожата.

този синдром може да увреди огромна част от тялото, тъй като същото, което личи отвън, се случва и отвътре по лигавиците и тъканите на органите. Ако не бъде овладян, този синдром може да доведе дори до смърт.

Може да нямате нужда от тези лекарства

Само защото са помогнали на някого, не означава, че помагат еднакво добре на всички и във всички случаи. Колкото и да ви се струват сходни симптомите ви, само лекар може да прецени дали това е така.

Неправилната употреба на антибиотици, например, е сред най-често срещаните поводи за поява на странични ефекти и усложнения от неправилно лечение. Могат да се появят диария, сърбеж, обрив, повишена устойчивост на бактериите, което затруднява борбата с тях в бъдеще.

Трябва да взимате лекарството толкова, колкото ви е предписано

Неправомерното взимане на чужди лекарства е също толкова опасно, колкото и преждевременното прекратяване на лечението или самосиндикалното му продължаване.

Ранното спиране на лечението може да предизвика разрастване на инфекцията, а в резултат на по-продължителното боледуване имунната система да се отслаби и оздравителните процеси значително да се затруднят.

Може да се влошите

Неслучайно лекарствата се изписват след установяване на диагноза и обмисляне на симптомите. Ако сте преценили на своя глава, че лекарствата на ваш приятел ще ви помогнат, щом са помогнали на него, това наистина може да утежни състоянието ви.

Неадекватното лечение често прави заболяването трудно за овладяване, а организмът – по-слаб.

Свързани статии

Рискът от странични ефекти е по-голям

Лекарствата, които се изписват с рецепта са по-силни от останалите и невинаги е добре да се смесват с други вещества в тялото. Смесването на различни видове лекарства, както и лекарства с други субстанции като храни и напитки, може да има сериозни последици.

Не предприемайте произволно този риск.

Може да има опасност за живота, ако няма медицински надзор

Лечението трябва да става под лекарско наблюдение. Все пак не става дума за обикновено хапче за глава. Дори и тези медикаменти, които се дават без рецепта, не трябва да бъдат подценявани, камо ли всички останали.

Болкоуспокояващите медикаменти имат опасен потенциал. Те могат да предизвикат гърчове, хиперактивност, разстройство на вниманието и опасно повишаване на кръвното налягане.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати