Здраве и красота

Чести грешки, които допускаме при тренировка

Полезни съвети за повече ефективност в упражненията

19.12.2014г. / 15 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако сте любител на фитнеса и обичате да посещавате салоните редовно, но не виждате особен резултат, има вероятност да пропускате някои неща, които са от значение за качественото постигане на целите.

Кои са най-разпространените грешки, които много хора допускат в практикуването на различни видове тренировки?

Не се хидратирате

Пиенето на вода е от съществено значение за тялото по време на и след тренировка. Много хора избягват пиенето на вода, за да не усещат тежест в корема.

При тренировка губите значителна част от водата в организма чрез потта и затова се нуждаете от рехидратация. Пиенето на течности след фитнес или спорт помага за възстановяването на хранителните вещества в тялото, особено ако сте тренирали по-усилено.

Пийте много вода и избягвайте спортни напитки. Те са допустими само след прекалено интензивни тренировки.

Оставате гладни твърде дълго след тренировка

Повечето хора смятат, че не трябва да пречат на ефекта от изгарянето на калории след тренировка и избягват яденето. Всъщност, гладуването е по-голямата грешка, която можете да допуснете.

Моментът да хапнете нещо е точно, когато метаболизмът ви е ускорен, а мускулната маса има нужда от възстановяване. Най-подходящи са храните, богати на протеини.

Не консумирате достатъчно протеин

Протеините са важен хранителен елемент, който трябва да бъде част от менюто ви задължително. Те помагат за възстановяването на мускула. Проучванията показват, че синтезът на мускулни протеини е най-висок между 3 и 5 часа след тренировка и постепенно намалява в следващите 48 часа.

След интензивна физическа активност, хапвайте месо, яйца или млечен продукт.

Награждавате се с калорично лакомство

Много хора мислят, че не е голямо прегрешение, ако се възнаградят с нещо сладичко след тренировка. Това е много погрешно. Няма значение, че сме изгорили определен брой калории – това не означава, че можем да си позволим сладкиши.

Напротив – погълнатите калории след тренировка трябва да са по-малко от 150 и то в никакъв случай не трябва да са представени от захари.

Свързани статии

Търсите си извинения

Много хора вярват, че след интензивна тренировка им се полага подобаваща почивка. Това е лоша идея, особено ако ефектът от тренировката е важен за вас. Той няма да е явен, ако липсва постоянство.

Подарете си почивка, но имайте предвид, че за седмица трябва да ви се събират поне 300 минути тренировка, за да има истински благотворен ефект върху тялото и организма ви.

Пропускате разтягането след тренировка

Разтягането на мускулите и сухожилията след тренировка позволява на сърдечната честота да се върне към нормалния си ритъм. Това помага за предотвратяването на поява на мускулни болки и наранявания.

Отделяйте поне 10 минути за разтягане.

Коментирай
Свободно време