Здраве и красота

Симптоми на глутенова алергия

Как да познаем дали страдаме от непоносимост към глутена?

22.12.2014г. / 10 55ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Глутенът е протеин, намиращ се в най-масово разпространените брашна, от които се приготвят огромна част от тестените изделия.

След множеството изследвания в последните години се оказа, че много хора страдат от непоносимост към глутена без да знаят.

Кои са симптомите на глутенова алергия или непоносимост?

Храносмилателна система

Най-ясно изразените сигнали, че имате глутенова непоносимост са тези, изразяващи се в различни разстройства на храносмилателната система.

Ако след ядене на тестен продукт всеки път получавате диария, запек, рефлукс, болки или спазми в коремната област, определено има нещо нередно.

Някои хора биват диагностицирани със синдром на раздразненото черво. В много от случаите глутенът е в основата на дразненето.

Проблеми с косата

При наличие на алергия към глутена е много възможно да се появи косопад, пърхот или друг проблем, свързан с косата.

Най-честият проблем е пърхотът. Възможни са също екземи и дерматити, най-вече свързани с консумацията на пшеница.

В по-редки случаи е възможно отключване на псориазис, кератоза пиларис, хронична уртикария.

Промени в настроението

Чувствате ли се глупави и мудни? Усещате ли, че забравяте да свършите някакви задачки. Ако вашият мозък се чувства като в мъгла, това може да се дължи на алергия към глутена.

Когато това се случи, мозъкът се намира в силно затруднение с концентрацията. Вие изпитвате краткосрочни пропуски в паметта, чувствате се дезориентирани и объркани.

Тази така наречена „мозъчна мъгла“ е следствие от цьолиакията – един от видовете глутенова алергия, изразяваща се в автоимунна атака срещу организма, провокирана от глутена.

Мигрена

При голяма част от страдащите от глутенова алергия е налична поява на мигрена. Според изследванията, 56% от хората с глутенова непоносимост страдат от силно главоболие след консумация на тестена храна.

Свързани статии

Невропатия

Ако се получават мравучкания и тръпнене по крайниците, това може да се дължи на прогресивно увреждане на нервната проходимост вследствие глутеновата непоносимост.

Периферната невропатия се свързва още с диабета, затова при наличие на такива симптоми е добре да се консултирате с лекар, за да се изключат тези опасни състояния.

Дефицит на вниманието

Разсеяността и невъзможността да задържите вниманието си към определен обект или задача се наблюдава и при възрастни, и при деца.

При децата е най-отчетливо, защото при тях глутеновата алергия е много силно осезаема. Проучванията показват, че тези симптоми изчезват след като човек престане да приема продукти, съдържащи глутен.

Депресия

10% от страдащите от глутенова алергия съобщават за симптоми на депресия. В 20% от тях пък депресията е тежка.

Наблюдават се още раздразнение, тревожност, отпадналост, безсилие, нежелание и апатия.

Безплодие

Има голяма връзка между безплодието и глутеновата алергия. Ако бъде диагностицирана навреме, невъзможността за зачеване изчезва. Хубавото е, че възпрепятстването на репродуктивните способности е временно.

Коментирай