Здраве и красота

Най-големите врагове на бялата усмивка

Внимавайте с консумацията на сосове и лютеници

27.12.2014г. / 09 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Усмивката е аксесоар, без който не бива да излизаме. Но когато не е искрящо бяла, сме склонни да се усмихваме по-малко или да я прикриваме свенливо с ръка.

Тютюнопушенето и лошата устна хигиена са само част от враговете на бялата усмивка. Вижте кои са останалите храни и напитки, които й пречат.

Чай

Чаят е изключително полезен за здравето, но може да има негативен ефект върху вашата бяла усмивка. Танините, които се съдържат в него, оцветяват зъбите ви. За да намалите този нежелан ефект, пийте любимия чай на средна температура. Не бива да е нито твърде горещ, нито студен. По-светлите на цвят чайове, както и зеленият чай, оцветяват по-малко зъбите.

Сосове

Някои храни не са толкова вкусни, ако към тях не добавим кетчуп, къри или соев сос. Ако скоро сте избелвали зъбите си, избягвайте консумацията им. Това важи и за вкусните лютеници.

Кафе

Няма нищо по-хубаво от сутрешната чаша ароматно кафе. Но тази любима напитка също е причина да загубите белотата и блясъка на усмивката си. За да минимизирате оцветяването на зъбите, добавяйте мляко към кафето, изчакайте да поизстине малко и го пийте с помощта на сламка.

Трикът със сламката доказано помага да запазите усмивката по-бяла за по-дълъг период от време. Също така мийте зъбите си винаги след консумацията на кафе или изплаквайте устата си с вода.

Свързани статии

Вино

Знаем, че червеното вино е неприятел на белотата на зъбите. Но нови проучвания сочат, че трябва да бъдем с повишено внимание и към бялото, ако искаме да имаме бяла усмивка. Затова консумирайте вино със сламка или мийте зъбите си след неговата консумация.

Газирани напитки

Някои от любимите ви газирани напитки като оранжадата, колата, енергийните напитки могат за кратко време да навредят на здравето и белотата на вашата усмивка. Ако не може да се откажете от тях или да намалите консумацията им, пийте ги със сламка.

Натуралните сокове и разтворимите витамини

Имат освежаващ вкус, дават енергия, но променят цвета на зъбите. Избягвайте консумацията на плодови сокове от боровинки, череши, кайсии или ги консумирайте със сламка.

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Веси ( преди 9 години )
е, то е ясно, че няма ка да се пие ракия със сламка, но ако сте дали доста пари за избелване на зъби мисля че ще внимавате повече какво пиете и ядете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Моето име ( преди 9 години )
Ракия със сламка не мога да пия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
Звезди ( преди 9 години )
преди години си направих шини за домашно избелване на зъбите и зъболекарят ме посъветва по възможност да пия напитките със сламка, особено кафе...така че, не е измислица за сламката, върши работа! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
вярно, как не се бях сетила да пия виното със сламка... поредните тъпни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар