Здраве и красота

Забранени храни при артрит

Кои продукти предизвикват възпаления?

30.12.2014г. / 08 34ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Артритът е заболяване, засягащо ставите в цялото тяло, характеризиращо се най-общо казано с болки, скованост, предизвикани от възпаления в тъканите на ставите. Ако страдате от артрит, трябва да знаете, че храненето при това заболяване е от голямо значение.

Има някои храни, които сериозно утежняват положението на страдащите от артрит и е препоръчително те да бъдат избягвани, за да не се увеличават болките в ставите.

Пържени храни

Пържените храни влияят на артрита по два начина. Първо, те причиняват възпаления дори в здравите тъкани, което влошава болковия синдром при страдащите от артрит, тъй като при тях възпалението е хронично.

Второ, наддаването на тегло, което консумацията на пържени и мазни храни предполага, е предпоставка за увеличаване натиска върху ставите, което причинява допълнителна болка.

Захар и рафинирани въглехидрати

Захарта и рафинираните въглехидрати увеличават производството на вид токсин, наречен краен продукт на гликирането. Този продукт противодейства на определени протеини в организма. Така възпалителният процес се влошава.

Излишната сол

Много пакетирани храни съдържат прекалено големи количества сол, защото тя е добър консервант. Така продуктите имат по-дълъг срок на годност. Но консумацията на излишна сол предизвиква възпаления в тъканите.

Някои видове консерванти също имат пряко отношение към повишаването на възпалението, затова е добре като цяло да се избягват преработени и предварително опаковани готови продукти. Най-добре е да консумирате домашно приготвени храни.

Месо

Месото няма как да се изключи, защото съдържа полезни за организма вещества. Но за хора с артрит е добре да бъде избягвано, тъй като увеличава възпалението в тъканите. Месото по принцип има това свойство, но при здравите хора борбата на организма с възпалителните процеси не е проблем.

Проблем е при страдащите от артрит, при които възпалението е хронично и се обостря при наличие на подобен дразнител, какъвто е месото.

Алкохол и цигари

Въпреки че алкохолът и цигарите не са храни, те също попадат в списъка на забранените за употреба вещества при артрит. Те допринасят значително за утежняването на това страдание и влошават симптомите.

Освен всичко, алкохолът може да предизвика и подагра, която е усложнение на артрита.

Свързани статии

Глутен

Глутенът е протеин, който присъства във всички тестени храни, приготвени от пшеница, ръж, ечемик, жито.

Голяма част от тези тестени изделия присъстват на трапезата ни всеки ден. Глутенът е противопоказен при хора с артрит, особено при тези с ревматоиден артрит, защото често те имат цьолиакия – автоимунно състояние, предизвикващо силно възпаление в червата.

При наличие на тези автоимунни възпалителни състояния, симптомите на болка и скованост се увеличават значително.

Млечни продукти

Някои протеини в млечните продукти са в основата на задълбочаването на възпалението. Това се случва, защото тялото произвежда антитела, за да се защитава от вредните вещества, но тези вещества могат да бъдат объркани с протеините в млякото.

Така организмът атакува млечните протеини, в резултат на което се получава възпаление в тъканите. Тази реакция обикновено се случва при пациенти с ревматоиден артрит, който е автоимунно заболяване.

При хората с остеоартрит положението е обратното – те трябва да включат максимално количество млечни продукти в диетата си.

Коментирай