Здраве и красота

Ползи от пеенето за здравето

Защо трябва да пеете по-често, дори да нямате талант?

06.01.2015г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Обичате ли да пеете под душа? Вашите съседи може и да не са особено доволни от този факт, но хич да не ви пука! Независимо, че не сте професионален певец или че нямате грам талант, това не трябва да ви спира!

Пеенето има особени ползи за здравето и трябва да го правите по-честичко.

Скорошно изследване на учени от Университета във Франкфурт, Германия показва, че пеенето е аеробна дейност, която укрепва имунната система и има редица ползи, свързани с това. Пеенето се счита за лечебно от древни времена.

Физически ползи

Зарежда ви с енергия

Пеенето освобождава ендорфини, което ви кара общо да се чувствате по-добре. Освен това то ободрява духа и приповдига настроението, което също е предпоставка за цялостно подобряване на състоянието.

Тренира белите дробове

Неслучайно хората казват „пей с пълни дробове“. Това ги тренира и провокира използването на пълния им капацитет. Пеенето е много добра тренировка не само за белите дробове, но и за сърцето, което в действителност удължава живота.

Тонизира мускулите

Пеенето стимулира кръвообращението в тялото като по този начин подобрява работата на мускулите, включително коремните, гръдните мускули и диафрагмата.

Запазва ви млади

Пеенето е чудесен начин да съхраните младостта си. Трептенето на гласните струни има свойството да поддържа тялото в добра кондиция, което запазва свежия му вид по-дълго.

Подобрява позата

Позата на тялото се подобрява значително по време на пеене. Несъзнателно изправяте гърба си, за да възпроизведете по-добър звук, което спомага за подобряване на стойката и премахва болките в гърба.

Повишава настроението

Пеенето облекчава мрачното настроение, преборва стреса и насища кръвта с кислород, което изпраща сигнали до мозъка, че е време да се разведри. Провокира се отделяне на ендорфини, което се отразява също толкова добре на организма, колкото яденето на шоколадови бонбони.

Свързани статии

Увеличава имунитета

Пеенето подобрява кръвообращението, което от своя страна се отразява благоприятно на защитните сили на организма. Пеенето увеличава имуноглобулин А и белите кръвни клетки – Т-убийци, които имат съществена роля в защитата на организма от инфекции и вируси.

Подобрява съня

Пеенето премахва стреса, което насърчава тялото да си почива по-добре. Така се подобрява сънят, събуждате се отпочинали и бодри, а среднощните събуждания се свеждат до минимум.

Тонизира мускулите на лицето

С пеенето тонизирате не само коремните си мускули, но и лицевите, което ви кара да изглеждате по-млади и свежи.

Психически ползи

Концентрирането на ума в положителната емоция, която дава пеенето, помага за по-лесното намаляване на нивата на стрес, което се отразява много добре на психиката. Освен това пеенето помага за подобряване на социалните връзки и разсейва самотата, дори когато сте сами.

Коментирай