Здраве и красота

Кои са едни от най-здравословните кухни?

Добавете към менюто си повече бобови растения и куркума

06.01.2015г. / 13 42ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Коя е любимата ви кухня? Със сигурност изборът ви от ястия и вкусове е голям. Има много разнообразни и интересни кухни по целия свят. Всяка една от тях може да носи ползи за здравето или да навреди.

Всичко зависи от съставките, които се използват за направата на ястията и тяхното комбиниране. Вижте кои са едни от най-здравословните кухни.

Тайландска кухня

Тайландската кухня е събрала в себе си невероятната комбинация от вкусове, полезни за здравето. Така например, една от най-питателните традиционни супи Tom Yum Goong е направена от скариди, лимонена трева, джинджифил, кориандър и куркума.

Местните жители препоръчват тази супа като превенция срещу рака. Смята се, че съставките й са 100 пъти по-ефективни в инхибирането на раковите клетки, в сравнение с много други антиоксиданти. Освен това редовната й консумация спомага да се засили имунната система и да намалите проблемите с храносмилателната система.

Японска кухня

Японците са известни със своята отлична кухня и дълголетие. В японската кухня има много съставки, които са невероятно полезни за нашето здраве, като зелен чай, кръстоцветни зеленчуци, богати на калций, богати на йод водорасли, морски дарове, гъби шийтаке, които са източник на желязо, калий, цинк и мед, ориз и други.

Освен в ресторант, в домашни условия също може да се докоснете до част от тези полезни храни. Тук може да видите рецепта за салата с уакаме (вид водорасли), а в биомагазините може да намерите полезната супа мисо.

Индийска кухня

Ароматни подправки като куркума, джинджифил, червени люти чушки са добра естествена превенция срещу развитието на ракови клетки. Куркумата намалява и риска от появата на болестта на Алцхаймер, а също така има противовъзпалителни и лечебни свойства.

Други добри съставки в индийската кухня са кисело мляко и леща, която е богата на фибри и магнезий, спомагащи за стабилизирането на кръвното налягане.

Виетнамска кухня

Виетнамската кухня е събрала в себе си билки като мента, чили и кориандър, които са изключително полезни за нашето здраве. Ако скоро мислите да посетите виетнамски ресторант, не пропускайте да си поръчате традиционната виетнамска супа Pho.

Тя е базирана на юфка, която е богата на антиоксиданти и минерали и обикновено се сервира с чушки, зелен лук или пиле като странични ястия. Други съставки, които често се използват в тази екзотична кухня са кориандър и анасон, имащи благоприятно въздействие върху храносмилането.

Мексиканска кухня

Със сигурност щом чуете за този вид кухня, вие си представяте вкусните такос. Но мексиканската кухня далеч не включва само тези апетитни пълнени палачинки. Местните жители често слагат на трапезата си царевица и фасул.

Две вкусни и полезни за здравето на сърцето храни, намаляващи риска от появата на рак на гърдата и спомагащи за поддържането на по-ниски нива на кръвната захар. Освен това мексиканските ястия и супи базирани на бобови растения или домати могат да ви помогнат да свалите и няколко излишни килограма.

Аржентинска кухня

Въпреки че в нея присъстват и хубавите червени меса, зеленчуците винаги изобилстват. Аржентинците консумират много броколи, моркови, картофи, лук, чушки, спанак и зелени листни зеленчуци и умерено количество протеини.

Гръцка кухня

Една от най-известните гръцки диети включва консумацията на листни зеленчуци, пресни плодове, богати на фибри, боб, леща, зърнени храни, зехтин, риба, морски дарове. Средиземноморската диета не само помага да отслабнете, но може да бъде вашият здравословен начин на живот.

Свързани статии

Полезните храни, които е дала природата спомагат за стимулирането на имунната система, подобряват здравето на сърцето, намаляват риска от появата на рак, диабет и други заболявания. Те са богати на важни витамини и минерали и имат противовъзпалително действие.

Испанска кухня

Ако обичате морски дарове, супа гаспачо, ориз и свежи зеленчуци, испанската кухня е вашият здравословен избор. Тази кухня също е богата на много витамини, минерали, полезни мастни киселини, които ще ви поддържат енергични и в отлична форма.

Снимки: thinkstock

Коментирай