Здраве и красота

Хранене в отделните етапи от менструалния цикъл

Помага за намаляване на предменструалните неразположения и регулиране на теглото

18.01.2015г. / 10 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Менструалният цикъл може да се влияе от много неща, но храната е най-важното от тях. Здравословното хранене през целия месечен цикъл може да бъде истинско предизвикателство, но малките корекции в менюто ви могат да окажат огромно влияние върху регулирането на менструацията.

Лошите хранителни навици могат значително да влошат менструалния цикъл – почти толкова, колкото хормоналните смущения.

Менструацията обикновено се свързва с болки, раздразнения, мрачно настроение и подуване в областта на корема и крайниците. Естественият инстинкт ви подтиква в тези моменти да посегнете към мазната, тежка храна, която не ви носи нищо друго, освен пъпки, още подуване и излишни килограми.

Вместо това научете как правилно да се храните във всеки един ден от месечния цикъл. Това ще ви помогне не само да регулирате смущенията в него, но и да поддържате теглото ви в оптимална норма.

В отделните етапи от менструалния цикъл има определени правила в храненето, които да спазвате. Така ще намалите предменструалните симптоми и ще внесете баланс в целия си месечен цикъл – от първия ден до идването на менструацията.

Ето какво трябва да спазвате в отделните периоди на цикъла:

От 1-ви до 5-ти ден от менструалния цикъл

В този период трябва да ядете богати на магнезий храни като спанак, пълнозърнести храни, както и храни, богати на омега-3 мастни киселини като сьомга, сардини и орехи.

От 6-ти до 13-ти ден от менструалния цикъл

В този период наблегнете на плодовете и зеленчуците в диетата си. Това ще помогне да облекчите стреса. Това притъпява желанието за вредни храни и ви кара да се храните по по-здравословен начин.

От 14-ти до 17-ти ден от менструалния цикъл

В този етап сетивата ви са много изострени и активни, особено вкусовите рецептори. Яденето на много гурме храни като деликатесни колбаси, сирена, говеждо месо, морски дарове и хубаво вино е препоръчително.

Свързани статии

От 18-ти до 23-ти ден от менструалния цикъл

В този период нивата на прогестерона в тялото започват да се повишават. Това причинява забавяне на движенията на мускулатурата на червата, което може да предизвика запек и забавяне на храносмилането.

Затова в този момент от месечния цикъл е добре да се набляга на фибрите, които имат свойството да регулират перисталтиката и да предпазват от запек.

Богати на фибри храни са ечемикът, кафявият ориз, влакнестите плодове и зеленчуци.

От 24-ти до 28-ми ден от менструалния цикъл

Това е фазата, в която започват да се проявяват предменструалните симптоми. Естествена тенденция на тялото е да се стреми към вкусни и успокояващи нервите храни. Не прекалявайте с въглехидратите и гледайте да приемате равни количества въглехидрати и протеини, за да избегнете колебанията в нивата на кръвната захар.

Коментирай