Здраве и красота

Как да намалите подпухването на лицето

Обърнете внимание на храните и напитките

11.01.2015г. / 10 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Изписаните линии на лицето, фината и издължена шия, винаги са били признак за женска красота и нежност. Когато качим 1-2 килограма, това неминуемо се забелязва и върху лицето ни.

При покачването и намаляването на теглото съответно трупаме или елиминираме мастни клетки, наречени адипоцити.

Въпреки това, понякога се случва да няма промяна в общото тегло, но в областта на лицето и шията да бъдем по-подути и подпухнали. Ето на какво трябва да обърнем внимание, за да изглеждаме винаги свежи и във форма.

Задържане на излишни течности

Причините за задържането на излишни течности могат да бъдат многобройни. И все пак едни от най-честите са приема на захар и захарни изделия и напитки, сол, консумация на колбаси и преработени храни, консумация на алкохол, чай, кафе, дехидратация.

Повишеният прием на изброените храни и напитки предизвиква или задържане на излишни течности (така например при консумация на солени храни пиете много вода, която се задържа под формата на излишни течности) или дехидратация на организма.

Когато сте дехидратирани (след прием на алкохол, например) тялото ви е по-склонно да задържа излишните течности. Всичко това води до нежелано подуване на крайниците, както и подпухване на лицето и областта на шията.

Затова пийте много вода и консумирайте зеленчуци, които действат като естествен хидратант (пресни чушки, краставици, тиквички и други). Това ще ви поддържа добре хидратирани и няма да задържате излишни течности.

Хранителни алергии

Не всяка хранителна алергия преминава с гадене, диария, обриви. Така например при хората, които имат непоносимост към глутен или страдат от синдром на раздразненото черво, по-често се наблюдават по-пълни лица и шии.

Подуването е чест симптом, че има проблем с храносмилателния процес. Затова обърнете внимание на храните, които консумирате. Водете си нещо като хранителен дневник и записвайте всяко неразположение срещу храна, която сте консумирали.

Свързани статии

Така ще ви бъде по-лесно да елиминирате онези храни, които пречат на вашите комфорт и здраве.

Промени в хормоните

Хормоните са сложна система, която е отговорна за редица процеси в нашия организъм. Вероятно много дами са забелязали, че в дните преди месечния цикъл задържат повече излишни течности, лицата им са подпухнали.

Точно преди менструация тялото ви преминава през бум на хормона прогестерон, който е главен виновник за голяма част от неразположенията, свързани с ПМС, включително и за отока на лицето. Добре е в дните преди настъпването на менструацията да намалите приема на солени, тестени и кисели храни и напитки.

Снимка: photl.com

Коментирай