Здраве и красота

По едно авокадо на ден и край с лошия холестерол?

Какви здравословни ползи още крие авокадото?

30.01.2015г. / 17 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Авокадото е плод, който рядко присъства в нашите ястия. За съжаление, то не расте по нашите ширини и поради тази причина не присъства в традиционната ни кухня, но това не означава, че не можете да си приготвяте разни вкуснотии с авокадо.

Това е прекрасен южен плод, граничещ със зеленчук, който има качества на ядка. Това е така, защото авокадото е добър източник на здравословни мазнини. Проучванията показват, че яденето на едно авокадо дневно може значително да намали холестерола и то в рамките на няколко седмици.

Досущ като мазната риба, зехтина и ядките, авокадото съдържа здравословни мононенаситени мастни киселини. Изследователите смятат, че авокадото има сходни ползи за здравето, каквито има цялата средиземноморска кухня като съвкупност.

Лекарите препоръчват да си похапвате повечко гуакамоле. Авокадото се добавя към салати, зеленчуци, сандвичи, риба, пиле, а може да се яде и самостоятелно.

Група изследователи провели тест върху 45 човека с наднормено тегло на възраст между 21 и 70 години. Някои от пациентите били подложени на понижаващи холестерола диети. Диетата съдържала 34% калории от мазнини, 51% от въглехидрати и 16% от протеини.

В продължение на 5 седмици учените следели нивата на холестерола, като чак след това нивата му започнали да спадат.

В тези диети обаче нямало авокадо.

В менюто на другата група било включено по едно авокадо на ден с умерено съдържание на мазнини.

И двете групи получавали умерени количества мазнини – едната 34%, а другата 24%.

Свързани статии

Всеки участник в проучването провел диетата в продължение на 5 седмици.

Проучването показало, че в сравнение със стандартната диета, лошият холестерол е с 13,5 мг/дл по-нисък при пациентите, консумирали по едно авокадо.

Допълнителните кръвни изследвания показват, че не само холестеролът е намалил нивата си, но и триглицеридите в кръвта.

Авокадото предлага не само здравословни мазнини, но и фибри, фитостероли и полифеноли – всичко, от което организмът има нужда, за да намали холестерола. Авокадото, освен това, съдържа множество естествени захари, които по натурален път регулират и кръвната захар.

Така че – яжте по едно авокадо на ден и ще се радвате на добро здраве и оптимално тегло!

Коментирай