Здраве и красота

Лекове при нередовна менструация

Не забравяйте, че те не могат да заместят медикаментите, предписани ви от специалист!

13.02.2015г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Нередовният месечен цикъл е често срещано състояние при жените. Медицинският термин, с който се нарича това състояние е олигоменорея и се отнася за редки периоди, при които се наблюдават интервали от повече от 35 дни.

Един нормален менструален цикъл варира от 21 до 35 дни, а продължителността на менструалното кървене обикновено трае между 3 и 7 дни. Има редица фактори, които могат да причинят олигоменорея, като хранителни разстройства, значителна загуба или наддаване на тегло, анемия, поликистозен синдром на яйчниците, менопауза, болести на щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, диабет, стрес и много други.

Във всеки един случай, в който забележите отклонение от нормалния ритъм на месечния цикъл, трябва да се консултирате със специалист. Споделям е няколко натурални лека, които могат да помогнат за регулирането на нередовния месечен цикъл.

Не забравяйте, че те не могат да заместят медикаментите, предписани ви от специалист!

Джинджифил

Джинджифилът е билка с невероятно много ползи за здравето. Освен за облекчаване на сутрешното гадене и стомашни неразположения, билката може да се приема и за регулиране на менструалния цикъл, а също и за облекчаване на менструални болки.

Сварете половин чаена лъжичка прясно смлян джинджифил в 200 мл вода за около 7 минути. Добавете малко мед. Тази напитка трябва да се пие 3 пъти на ден след хранене в продължение на поне 1 месец, за да може да регулира нередовната менструация.

Канела

Канелата помага не само да се разделите с няколкото излишни килограми, да регулирате нивата на инсулина, но се смята, че е особено полезна за онези дами, които имат проблеми с месечния цикъл. За да подобрите редовността на менструацията си, приемайте канела чрез напитките и храната.

Добавяйте от нея към чашата топло мляко, чай, кафе, закуската от овесени ядки. За да усетите ефекта от нейното действие, приемайте от нея редовно поне месец.

Алое вера

Алоето също е един добър естествен регулатор. Доказано, то помага при менструални нарушения, регулирайки хормоните. Купете си 100% екстракт от алое вера.

Всеки ден в продължение на три месеца преди закуска приемайте чаена лъжичка алое в комбинация с чаена лъжичка мед. Забележка: Не приемайте тази комбинация по време на менструацията.

Куркума

Друга ароматна билка, която има затоплящ ефект е куркумата, която също се счита за полезна в регулиране на менструацията и балансиране на хормоните. Освен това тя има противовъзпалителни свойства и може да облекчи менструалните болки.

Консумирайте 1/4 чаена лъжичка куркума с топло мляко и мед. Приемайте тази напитка веднъж или два пъти дневно в продължение на няколко седмици или докато забележите подобрение.

Свързани статии

Пресен сок от моркови

Сокът от моркови не само ще се погрижи да имате здрава и блестяща кожа, но е друг натурален лек при проблеми с месечния цикъл. Суровите моркови стимулират правилното функциониране на хормоните. Пийте всекидневно пресен сок от моркови.

Към този зеленчук може да добавяте и цвекло, тиквени семки, червени чушки.

И не на последно място, не забравяйте да поддържате добро физическо, емоционално и психическо здраве.

Снимка: photl.com

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати