Здраве и красота

Симптоми на надбъбречна умора

Изпитвате голям глад за солени храни

07.02.2015г. / 10 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Надбъбречните жлези са чифтен орган, разположен над бъбреците. Те са отговорни за отделянето на основни хормони като кортизол и алдостерон.

Жлезите помагат за регулиране на метаболизма, контролиране на кръвното налягане, стреса и много други важни функции в организма. Понякога нормалния ритъм на живот бива нарушен от симптоми, които подсказват за надбъбречна умора. Вижте някои от тях.

1. Трудност при ставане сутрин от леглото

Разбира се всички ние изпитваме трудности рано сутрин ставайки от леглото. Но физическата летаргия е ясен симптом за наличието на надбъбречна умора. Когато надбъбречните жлези са уморени, те имат трудности при регулирането на нивата в организма на кортизол и адреналин, което прави дълбокия сън почти невъзможен.

Вие може да сте прекарали 8-9 часа в леглото, но през това време тялото ви да е изпомпвало адреналин и да не е имало време за пълноценна почивка и възстановяване.

2. Невъзможност да се справите със стреса

Всеки е изложен на стрес, но при хората, страдащи от надбъбречна умора, тези моменти са разрушителни. Всеки емоционален или физически стрес може да изглежда като връх от болка.

Когато надбъбречните жлези са преуморени, те се борят, за да отделят достатъчно хормони, които да регулират нивата на стрес. Обърнете внимание дали по-често от обикновено се усещате нервни, апатични, тревожни, депресирани.

3. Изпитвате голям глад за солени храни

Надбъбречните жлези участват пряко в процеса на регулиране на течностите и минералната секреция. Когато са претоварени те отделят по-малко количество от хормона алдостерон и организмът не е в състояние правилно да усвоява хранителните вещества.

Тогава изпитваме глад към повече солени храни в опит да заменим натрия, който не се абсорбира от бъбреците и жлезите.

4. Висока активност в края на деня

Нивата на кортизол в телата ни са най-високи в средата на сутринта, а с нарастването на деня започват да се понижават. Когато надбъбречните жлези са уморени, тялото ни отделя повече кортизол и за по-дълъг период от време през деня, за да може да се справи с умората.

Свързани статии

Това е причина в късните часове на деня да сме по-активни, което от друга страна нарушава здравословните навици за сън.

5. Често боледувате

Поддържането на балансирано ниво на хормона кортизол в организма е изключително важно за имунната функция. Като естествено противовъзпалително, кортизолът може да се бори с инфекциите.

Твърде ниските или високи нива на хормона може да направят организма ни благоприятна среда за настинки и други инфекциозни заболявания. Обърнете внимание на това колко често страдате от настинки.

Как да намалите риска от появата на надбъбречна умора?

  • Хранете се здравословно.
  • Сведете до минимум консумацията на преработени храни и захар.
  • Намалете консумацията на бяло брашно.
  • Приемайте достатъчно количество витамин С.
  • Медитирайте или посещавайте някаква спортна активност.
  • Осигурете си осемчасов хубав сън.
  • Попитайте вашия лекар дали е добре да изследвате нивата на кортизола.

Снимка: freeimages.com

Коментирай