Здраве и красота

Полезни билки за здравето на сърцето

Подобряват кръвното налягане и намаляват риска от инфаркт и инсулт

22.01.2015г. / 09 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Доброто функциониране на сърцето зависи до голяма степен от качеството на кръвта и притока на кръв. Това може да се постигне чрез здравословно хранене, спорт, намаляване на нивата на стреса.

В допълнение към това е добре да се доверим и на няколко полезни билки, които благоприятстват функцията на сърцето. Такива са риган, чесън, както и:

Зелен чай

Зеленият чай е полезен, не само когато спазваме диетични режими на хранене. Той е една от най-полезните за здравето на сърцето билки. Неговата консумация се грижи за кръвоносните съдове и клетките.

Според проучвания в тази посока, учени открили, че зеленият чай подобрява функцията на кръвоносните съдове в рамките на 30 минути след консумация. Билката има висока концентрация на антиоксиданти, което намалява вредното влияние на свободните радикали.

Глог

Научните изследвания предоставят доказателства за положителна корелация между консумацията на отвара от глог и разширяване на кръвоносните съдове, което води до понижаване на кръвното налягане.

По този начин се подобрява функцията и здравето на сърцето, осигурява се по-добро кръвообращение и доставка на кислород към останалата част на тялото. Глогът също има голяма концентрация на антиоксиданти, осигурява равномерно разпределение и ефективно използване на витамин С, защитава и подобрява функционирането на малките капиляри и съдове.

Лавандула

Лавандуловото масло е известно със своите богати антисептични, антибактериални и седативни (терапевтични) свойства. То спомага за засилване на сърдечния мускул и има благоприятен ефект при пациенти страдащи от хипертония.

Арония

Плодовете на аронията са богати на витамини А, С и К. Приемът на чай от арония има положителен ефекти при пациенти страдащи от метаболитен синдром, пациенти, които страдат от редица здравословни проблеми, които увеличават риска от сърдечносъдови заболявания. Аронията е богат източник и на антиоксиданти, което спомага за намаляването на високото кръвно налягане.

Свързани статии

Женшен

Женшенът е една от най-добрите билки за повишаване защитните сили на имунната система. Консумирането на ароматен чай от женшен спомага за понижаване на кръвното налягане, а също така намалява и риска от сърдечни заболявания.

Гинко

Гинко е по-известна като билка, подобряваща паметта. Но редица проучвания сочат, че билката спомага и за разширяването на кръвоносните съдове, което води до увеличаване на притока на кръв. Подобреното кръвообращение във всички основни органи спомага за намаляване на риска от инсулт.

Снимка: freeimages

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Кукундрел ( преди 9 години )