Здраве и красота

Различни начини да включите лененото семе в менюто

Здравословни ползи от лененото семе

05.02.2015г. / 11 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Лененото семе осигурява истинско изобилие от хранителни вещества, които имат огромно значение за здравето. Лошото е, че много рядко включваме лененото семе в ястията си, някои хора дори не са и чували за него.

За да се набавят нужните хранителни вещества, а и за да се поддържат здравословни нива на баланс в организма, е необходимо да се консумират поне по 1-2 лъжици ленено семе на ден. Проблемът е, че повечето хора не знаят как точно да включат това специфично семе в менюто си.

За какво помага лененото семе?

Лененото семе е с много ниско съдържание на калории. То е отличен източник на омега-3 мастни киселини, освен това е много богато на фибри, което го прави прекрасна за отслабване храна.

Включвайте го в ежедневната си диета и ще видите как редуцирането на килограмите ще става все по-лесно. Лененото семе помага за намаляване на глада, именно заради множеството фибри, което предотвратява безконтролното похапване между храненията.

То е чудесен източник на добър холестерол, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Лененото семе е особено полезно за женското здраве, защото облекчава предменструални симптоми, както и тези в пременопаузата, включително раздразнителност, нередовен цикъл, кисти, тежки кръвоизливи.

Лененото семе е богато на полифеноли и антиоксиданти. Те имат свойството да намаляват инсулиновата резистентност, която е огромна предпоставка за развитие на диабет.

Как да включите лененото семе в диетата си?

Под формата на брашно

Лененото семе може да се смила на брашно. Поръсете 1-2 супени лъжици смляно ленено семе в кофичка обезмаслено кисело мляко. Тази закуска е много подходяща за след тренировка. Киселото мляко е добър източник на протеини и калций, витамин В-2 и В-12, както и калий и магнезий.

Свързани статии

Към ястия и салати или под формата на масло

Освен на брашно, което можете да добавяте към всякакви готвени ястия и салати, лененото семе може да се консумира и под формата на масло. То се добавя към салати и пресни зеленчуци вместо олио или зехтин, защото е многократно по-здравословно от тези мазнини.

Към шейкове и закуски

Лененото семе може да се добавя към протеинови шейкове, овесени закуски, палачинки или омлети. Дайте здравословен тласък на организма си още от сутринта.

За приготвяне на печива

Това благодатно семе има структура, подобна на тази на нерафинираното брашно, така че може да се използва и за печене. Вероятно няма да има същия успех с бухването на печивото, затова за по-добри резултати просто заменете половината от традиционното си брашно с такова от ленено семе.

За панировка

Лененото семе става за панировка. Вместо да овалвате месото в галета, използвайте ленено семе. Подходящо е както за печене, така и за пържене. Лененото семе е подходящо за всякакви гозби и си отива с почти всяка храна.

Коментирай
Свободно време