Здраве и красота

Запазете косата здрава през зимата

Как да предпазим косата от увреждане в студения сезон?

23.01.2015г. / 17 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Зимата още не е свършила. Въпреки затоплянето на времето, студени дни все още предстоят. От студа страда не само кожата, която се напуква и лющи, но и косата.

Какво трябва да направите с косата, за да бъде тя защитена от студа? Вижте как да се отнасяте с косата, така че да не допускате студът да я увреди!

Запазете влагата в косата

Ниските нива на влага във въздуха през зимата водят до намаляване нивата на влага и в косъма. Поради това косата се чувства и изглежда изтощена и суха. Това крие рискове от начупване и накъсване на косъма.

За да се преборите с този проблем, преминете към употреба на шампоан и балсам за коса със специална формула за суха коса. Не забравяйте да добавите и повече течности към диетата си – това ще се отрази на косата, не само на тялото.

Ползвайте шампоан веднъж седмично

Косата и скалпа изсъхват прекалено много през зимата. Не е нужно и вие да утежнявате положението, като пресушавате кожата и косата с шампоана. Ограничете употребата му през зимата, като използвате алтернативни методи за измиване на косата, които са по-щадящи.

Свързани статии

Не използвайте гореща вода

Горещите душове са вредни за косата и кожата. Може и да ви се струва съблазнително да вземете гореща вана или душ през зимата, за да се стоплите, но това ви вреди повече, отколкото ви помага.

Вместо това вземете баня с хладка вода. Дори накрая можете да изплакнете със студена вода, ако имате смелост. Така ще заздравите косата, а и ще калите тялото.

Ограничете топлината

Използването на нагорещени уреди за косата ви утежнява нейното положение през зимата. Гледайте да редуцирате употребата на сешоар и уреди за къдрене или изправяне, защото те вредят на косата още повече през зимата, заради огромните температурни разлики.

Ако все пак се налага да използвате горещи уреди, постарайте се да имате винаги под ръка силно овлажняващ балсам.

Дръжте косата защитена

Никога не излизайте с мокра коса навън. Дори леко влажната коса страда силно, ако я изложите на леден въздух. Най-добре е да връзвате косата, когато излизате навън на студено. Връзвайте я под шапката – така хем ушите и челото ви няма да измръзнат, хем косата няма да се увреди и накъса.

Коментирай