Здраве и красота

Какво знаем за различните фитохимикали?

Всички тези богати на антиоксиданти растителни съединения, предпазващи от рак, хронични заболявания и стареене

09.02.2015г. / 17 18ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinksktock

Снимка: Thinksktock

Терминът „фитохимикали“ се среща в много научни текстове и разработки, свързани със здравословното хранене. Когато говорим за хранителни вещества, получени от растителни продукти, най-общо ги наричаме с този обозначителен термин.

Фитохимикалите се намират в плодовете и зеленчуците и имат съществено значение за здравето. Те са мощни средства в борбата с рака и превенцията му. Затова е от изключително значение да не пропускаме да ги включваме в ежедневното си меню.

Какво точно представляват фитохимикалите?

Фитохимикалите подпомагат профилактиката и лечението на много заболявания, включително рак, сърдечносъдови заболявания, диабет и високо кръвно налягане. Има известни доказателства, че те дори спомагат за предотвратяването на потенциални канцерогенни изменения в клетките и тъканите.

Много експерти смятат, че хората, които ядат достатъчно плодове и зеленчуци, имат значително по-малък риск от рак.

Кои са тези фитохимикали?

Флавоноиди

Флавоноидите имат силно антиоксидантно действие. Намират се в плодовете и зеленчуците. Полезни са, защото спомагат за нормалното протичане на редица биохимични процеси в организма, освен че предпазват от рак.

Лимоноиди

Лимоноидите са съединения, открити в цитрусовите плодове, най-често в корите им. Те са отговорни за характерния кисело-горчив вкус.

Според изследванията, лимоноидите могат да намалят или предотвратят развитието на рак, поне според лабораторните опити.

Тези съединения провокират производството на анти-ракови химикали в организма при животни и предотвратяват разпространението на рака на гърдата в клетъчна култура, пробата за която е взета от човек.

Глюкозинолати

Според изследванията в тази посока, глюкозинолатите могат да спрат разпространението на рака на белия дроб и храносмилателния тракт.

Намират се в кръстоцветните зеленчуци. При реакция с някои ензими в човешкото тяло, тези съединения реагират и потискат развитието на туморите и злокачествените клетки.

Изофлавони

Изофлавоните се намират в голяма концентрация най-вече в соевите продукти. Те имат свойството да модулират естрогеновите рецептори и по този начин да противодействат на редица заболявания и тяхното развитие.

Лигнани

Лигнаните са съединения, които образуват градивните елементи на стените на растителната клетка. Те съдържат фитоестрогени, които помагат за производството на естроген в организма.

Когато ядем растителни храни, лигнаните се превръщат в полезни бактерии в червата ни, като по този начин спомагат за балансиране на чревната флора. Знаем, че това е важно, защото колкото по-добре балансирана е чревната флора, толкова по-здрав е организмът.

Съществуват десетки доклади, базирани на изследвания, които посочват тези съединения като намаляващи риска от рак на гърдата, простатата, дебелото черво, както и сърдечносъдови заболявания.

Освен това лигнаните помагат при влошен метаболизъм, намаляват риска от инсулинова резистентност, метаболитен синдром и диабет.

Свързани статии

Полифеноли

Полифенолите биват наричани още „съединения от първа необходимост, удължаващи живота“ от много специалисти.

Полифенолите са антиоксиданти по същността си, добити от растителни храни, работещи мощно за здравето на организма.

Техните специфични дейности за подобряване на общото здраве намаляват рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания, рак, различни хронични заболявания и диабет. Увеличаването на консумацията на полифеноли на дневна база би означавало единствено, че ще направите менюто си още по-вкусно и питателно.

Растителни стероли

Изследванията показват, че растителните стероли намаляват силно лошия холестерол (LDL). Освен тези позитиви, растителните стероли намаляват риска от рак и разпространението му.

Кумарин

Кумаринът е фитохимикал от класа на фитоестрогените, който се намира в изобилие в канелата, цитрусовите плодове, царевицата и има многобройни ползи за здравето.

Каротиноиди

Богати на каротиноиди са всички растителни продукти в оранжево, жълто, тъмнозелено, червено, както и някои билки.

Каротиноидите са мощни имуномодулатори, които засилват имунната система и я заздравяват. Антиоксидантите, които тези продукти съдържат, забавят стареенето и израждането на клетките, а това израждане и стареене води до рак.

Коментирай
Свободно време