Здраве и красота

7 бързи лека при запушен нос

Етерично масло от мента и евкалипт

24.01.2015г. / 08 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Запушеният нос е едно от най-честите неразположение по време на настинка и грип. Причината за затрудненото дишане се дължи на възпаление на вътрешните мембрани на ноздрите.

Важно е навреме да предприемем мерки, които да облекчат хремата и да намалят риска от развитието на други инфекции. Споделяме 7 бързи лека при запушен нос, които доказано помагат.

Ябълковият оцет

Сложете на котлона тенджера с малко вода. След като заври я махнете, сложете я на огнеупорна поставка и добавете 4 супени лъжици оцет. Вдишайте от изпаренията, като не забравяйте да покриете главата си с кърпа.

Чесън

Разрежете на две една скилидка чесън и съвсем внимателно (бъдете внимателни и не вдишвайте рязко!) поставете едната в едната ноздра, а другата половина в другата ноздра. Усещането е неприятно, но този домашен трик със сигурност ще облекчи неразположенията ви. Бъдете внимателни и не вдишвайте рязко!

Корен от ружа

Коренът от ружа има противовъзпалително и отхрачващо действие. Сварете отвара с корен от билката и правете по няколко пъти на ден инхалации. Може да си приготвите и ароматен чай от ружа, който да консумирате с малко парче джинджифил. Той също ще помогне по-бързо да се отървете от досадната хрема.

Солената вода

Солената вода е един от най-ефикасните натурални методи помагащи при запушен нос. Разтворете малко сол във вода и с помощта на капкомер капнете по 1-2 капки във всяка ноздра.

Хрян

Хрянът има парлив вкус, който помага да отпушите синусите и да намалите възпалението. На ситно ренде настържете малко от билката и я смесете с една супена лъжица мед. Поставете сместа на езика, вдишайте през носа няколко пъти, докато усетите действието на хряна и преглътнете.

Свързани статии

Етерично масло от мента и евкалипт

Тези две силно ароматни масла са едни от най-подходящите лекове при запушен нос и възпалени синуси. Капнете няколко капки от тях върху памучна кърпичка, поставете я на носа и вдишайте няколко пъти. С няколко капки евкалипт може да намажете и кожата около носа.

Черен пипер

Пиперът е чудесен лек за лечение на запушен нос. Сложете една чаена лъжичка черен пипер, заедно с една супена лъжица мед в чаша. Напълнете я с вряла вода и оставете за около 15 минути. Разбъркайте добре и изпийте.

Коментирай
Свободно време