Здраве и красота

Какво показват ръцете за вашето здраве

Белите нокти подсказват за дефицит на желязо

29.01.2015г. / 17 14ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всяка една част от нашето тяло подсказва за състоянието на здравето ни. Колко често обръщате внимание на състоянието на ръцете си?

Промяната в цвета на кожата, ноктите, усещането могат да бъдат признак, че нещо в организма не е както трябва. Ето на какво е добре да обърнете внимание.

Червените длани

Червените длани често са придружени с други неразположения като парене, лющеща се кожа или сърбеж. Това състояние подсказва за наличието на екзема, хронично кожно заболяване.

От друга страна може да е вид алергична реакция към бижута, за чиято изработка е използван никел, да имате непоносимост към препаратите за почистване на дома, към домакинските ръкавици, при прием на антибиотици и други.

Понякога по време на бременност се случва дланите да са по-зачервени от нормално. Това най-често се дължи на увеличаването на притока на кръв в тялото.

Бледи нокти

Огледайте вашите нокти и леко с палеца или показалеца на едната ръка натиснете за няколко секунди върху някой от ноктите на другата ви ръка. При натиска ще забележите бяло петно, което след като премахнете пръста си изчезва, а кожата под нокътната плочка трябва да е розова.

Но ако след този натиск ноктите ви остават бели, това подсказва за дефицит на желязо или наличието на анемия. Недостигът на желязо може да доведе до умора, а в тежките случаи и до сърдечни проблеми.

Ето защо е добре да обърнете внимание на това как се чувствате и ако е необходимо да се консултирате с лекар.

Бледи, бели или синкави пръсти

Тези белези подсказват за наличието на болестта на Рейно. При болестта на Рейно пръстите на крайниците, а също така носа и ушите, изтръпват при излагане на ниски температури или когато има силен стрес.

Свързани статии

Малките артерии, които кръвоснабдяват крайниците, ограничават притока на кръв, поради стесняване. Хората с такъв проблем зимно време трябва да носят топли ръкавици и шапка. Понякога се налага да приемат и съдоразширяващи медикаменти, които да облекчат артериалния спазъм.

Подуване на пръстите и ръцете

Честа причина за това неразположение е дехидратацията, приемът на солени и кисели храни, газирани напитки, преработени храни, задържане на излишни течности.

Това са сравнително безобидни фактори, но подуването на пръстите на ръцете може да подсказва и за по-сериозен здравословен проблем като хипотиреоидизъм, ревматоиден артрит, системна склероза, бъбречна недостатъчност.

Извити нокти

Меките и извити нокти могат да бъдат признак на желязодефицитна анемия, стомашно-чревни кръвоизливи, целиакия (непоносимост към глутен), неправилна диета.

Ако забележите удебеляване на ноктите, промяна в тяхната здравина, цвят, вид, ако се отделят може да имате гъбички по ноктите.

Във всеки един случай е добре да не се самолекувате и да не игнорирате тези симптоми, а да се консултирате с лекар.

Коментирай