Здраве и красота

Лоша миризма? Намалете изпотяването под мишниците

Няколко домашни трика, които помагат

10.02.2015г. / 11 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всяко човешко тяло отделя специфична миризма. За отделянето на потта отговарят два вида жлези – екринни и апокринни. Вторите са разположени в областта на мишниците и гениталиите.

Стресът, настъпването на овулацията, месечният цикъл, храната, хормоналните промени, могат да повишат отделянето на пот, която често е с неприятна миризма.

В аптечната мрежа се продават разнообразни продукти, които намаляват изпотяването под мишниците. Тук са няколко алтернативни натурални решения, които също могат да ви помогнат.

Картофи

Суровите картофи имат редица ползи за красотата и здравето на кожата. Намаляват подпухналостта в зоната около очите, тъмните кръгове, белезите от пъпки, облекчават болката при изгаряне, но също така помагат и при изпотяване под мишниците.

За да защитите кожата си, нарежете един картоф на колелца и натъркайте кожата. Оставете да изсъхне и изплакнете с вода. Правете този трик всеки ден или през ден за регулиране на изпотяването.

Опитайте веднъж или два пъти да не изплаквате, а да нанесете след изсъхването дезодорант. Ако няма раздразнения по кожата, пробвайте за по-дълъг период от време.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е друга натурална алтернатива, която може да прилагате под мишниците. Нанесете няколко капки върху кожата и масажирайте до попиването на маслото. След това по желание нанесете дезодорант. Прилагайте го в рамките на няколко дни, за да намалите изпотяването.

Свързани статии

Сол и лимонов сок

Смесете една супена лъжица сол с лимонов сок. Разбъркайте добре и масажирайте с тази смес кожата на мишниците. Оставете да действа 15-20 минути и изплакнете с вода. Правете този трик всеки ден или през ден, докато изпотяването намалее.

Киселината в лимона ефективно се бори срещу образуването на бактерии, причиняващи неприятната миризма при изпотяване.

Етерични масла от лавандула, бор и мента също се борят с бактериите, но оставят кожата мека и приятно ухаеща. Тъй като някои хора проявяват алергични реакции към някои видове масла, тествайте няколко капки от маслото, което сте избрали върху малък участък от кожа преди да го нанесете под мишниците.

Снимка: Thinkstock

Коментирай