Здраве и красота

Какво се случва с тялото ни, когато спрем захарта

Кожата ви ще стане по-чиста и красива

27.01.2015г. / 09 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Все по-често се замисляме за това каква храна консумираме. Опитваме се да намалим приема на преработени храни, мазни меса, сосове, дори и на бяла рафинирана захар и сладкиши. Захарта носи много повече вреди за човешкото здраве от солта и това е научно доказано.

Вижте какво се случва в телата ни, когато я изключим от менюто си. Дори седмица след като сме спрели нейния прием, ползите са факт.

Енергийните нива ще се подобрят

Когато усещаме умора, често консумираме енергийни и кофеинови напитки, обогатени със захар, за да повишим своята енергия. Това невинаги ни гарантира бодрост, а когато си позволим да хапнем и от любимите ни сладкиши, нивата на кръвната захар се покачват значително.

Високите нива ни карат да се чувстваме по-уморени. Затова, когато намалите приема на захар, вие ще регулирате енергийните си нива, а кръвната захар ще бъде в норма.

Ще стабилизирате теглото си

Консумирането на захар с напитките и сладкишите ни кара да изпитваме още по-голям глад към нея. Когато детоксикирате тялото си от захарта и въглехидратните храни, на него няма да му се налага да се справя с всички тези излишни калории.

Ще регулирате апетита си и дори може да свалите няколко килограма. Когато нивата на кръвната захар са високи, тялото отделя повече инсулин, за да ги нормализира. Това води до забавяне на метаболизма. Ето защо детоксикацията от захарта ще се отрази положително на вашата фигура.

Кожата ви ще стане по-чиста и красива

Само седмица, след като сте елиминирали рафинираната захар и захарни изделия от вашия дневен хранителен режим, ще забележите значително подобрение на състоянието на кожата ви.

Захарта действа негативно върху кожата отвътре навън. Изключвайки я, няма да имате проблеми с появата на пъпчици и отделянето на излишен себум.

Състоянието на черния дроб ще се подобри

И не само. Всички функции в тялото ви ще се подобрят. Лошият вид на кожата например често се дължи на неправилното функциониране на черния дроб. Изключването на захарта от менюто ви ще подобри състоянието на този важен орган, а тялото ви ще елиминира много по-лесно натрупаните токсини.

Свързани статии

Ще намалите порциите по естествен начин

Един от най-важните хормони в човешкото тяло е лептинът. Той отговаря за апетита, усещането за ситост и изгарянето на калориите. Когато консумираме захар, захарни изделия или тялото ни има повече телесни мазнини, то започва да отделя повече от хормона лептин.

Свръхотделянето му се нарича още лептинова резистентност. Тогава мозъкът не разчита сигналите на тялото и хормона и ние вместо да се чувстваме сити, продължаваме да се храним. Не само, че губим усещането за ситост, но и скоро след като сме се нахранили, пак искаме да хапнем нещо малко.

Елиминирането на захарта ще ви помогне да намалите количеството на приетата храна, регулирайки натрупването на мастни клетки и нормализирайки отделянето на лептин.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
5 rate up comment 0 rate down comment
Боги ( преди 9 години )
Не се моли,мозъка не се храни със захар,осведоми се малко,после пиши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 8 rate down comment
това за бохави женич ( преди 9 години )
Доста неверно! А мозъка как ще се храни, от сухари ли..! Моля ви се, това са глупости,да се намали , ок, но да се спре....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар