Здраве и красота

Как йогата помага да отслабнем

Подобрява храносмилането

29.01.2015г. / 11 16ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Йогата е древна наука, която помага да балансираме тялото, ума и духа. Следващите редове ще ви разкрият как йогата може да ви помогне да регулирате телесното тегло.

Стимулира функцията на черния дроб

Черният дроб е изключително мощен детоксикатор на тялото. Той прочиства кръвта, мазнините, както добрите, така и лоши видове. Когато черният дроб е здрав и силен, може да контролира лошите мазнини и да направи така, че полезните да работят за вас.

Някои йога пози спомагат за засилване на жизнената сила на черния дроб и подобряване на неговите функции, както и за синтеза на коензим Q10, който захранва мускулите. Дефицитът на коензим Q10 се свързва с физическа и умствена умора, както и с наднорменото тегло.

Ето защо подобрявайки състоянието на черния дроб, може да спомогнете за нормализиране на теглото.

Спомага за ефективното изгаряне на калориите

За да отслабнем трябва не само да следим за нашето хранене, но и да изгаряме калории чрез спорт. Йогата е идеалната физическа активност, която може да ви помогне да влезете във форма.

Определени йога движения повишават сърдечната честота повече от други. Повишаването на сърдечната честота спомага за изгарянето на калории.

Подобрява храносмилането

Когато искаме да отслабнем се стремим да се храним здравословно. Но обработването на храната също е важно за намаляването на теглото. Йога спомага за създаването на здраво тяло. Редовните йога упражнения спомагат за облекчаването на синдрома на раздразнените черва и запека.

Балансира функцията на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза контролира редица хормони в човешкото тяло свързани с нивата на стрес, енергийните нива, както и регулирането на телесното тегло.

Йогата може да помогне за намаляването на стреса, свързан с щитовидния дисбаланс, както и за цялостното добро функциониране на жлезата. Йогата се препоръчва на пациенти, страдащи от проблеми с щитовидната жлеза.

Свързани статии

Спомага за балансирането на pH в тялото

Когато нивата на pH в тялото са ниски, то се опитва да се защити от киселинната среда, съхранявайки мазнини. Това е изключително опасно, защото висцералната мазнина се натрупва около вътрешните органи, както и около вените и артериите, което пречи на активността на кръвоносните съдове.

В резултат на това сърцето се натоварва. Алкално-киселинният баланс в тялото е изключително важен за поддържането на добро телесно тегло. Хората страдащи от наднормено тегло имат твърде киселинна среда. Идеалният pH баланс е около 7.35. Някои йога пози спомагат за регулирането на pH нивата.

Снимка: Thinkstock

Коментирай