Здраве и красота

Плодове и зеленчуци, които пречат на диетата

С кои продукти не трябва да се злоупотребява, за да е ефективна диетата?

09.02.2015г. / 08 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Плодовете и зеленчуците често са считани за храни, които можем да ядем в неограничени количества, защото са сред най-полезните.

Това схващане е абсолютно погрешно и ако и вие сте му привърженик, спрете да му се доверявате.

Прекаляването с плодовете и зеленчуците крие своите рискове. Не забравяйте, че те са изградени предимно от въглехидрати, с чиято злоупотреба можете да си докарате куп проблеми.

Ако си мислите, че всички плодове и зеленчуци имат еднаква хранителна стойност, отново грешите. С някои не бива да се прекалява, особено по време на диета за отслабване. Те имат обратния ефект и могат да помрачат резултатите ви.

Кои плодове и зеленчуци не трябва да консумирате по време на диета?

Тропически плодове

Плодове като мангото и ананасът са сред най-вкусните, сочни и любими на милиони хора по света. Но те са противопоказни по време на диета. В сравнение с другите плодове, те съдържат много голямо количество калории.

Заменете ги с плодове, които съдържат по-малко количество наситени захари и повече фибри, например ябълките. Те са лесни за откриване, все пак ги отглеждаме у нас, а са и по-евтини.

Сушени плодове

Сушените плодове са много наситени откъм калории, защото по-голямата част от водата в тях липсва. Така хранителните вещества стават още по-концентрирани.

Например, 1 чаша сушени стафиди съдържа около 500 калории, а 1 чаша сушени сливи – 447 калории. Затова диетолозите препоръчват със сушените плодове да се внимава много и ако все пак решите да подправите киселото си мляко с тях, количеството да е много малко.

Авокадо

Авокадото се посочва като плод, съдържащ възможно най-полезните мазнини, които са необходими за разграждането на мастната тъкан и тлъстините. Лошото при него е, че количеството е от огромно значение.

Ако си позволите да прекалите с него, трябва да имате предвид, че една чаша авокадо съдържа цели 384 калории, което го прави доста недиетична храна.

Добавяйте го в менюто си, но в малки количества.

Свързани статии

Сладки картофи

Сладките картофи също са доста калорична храна, с която трябва да се внимава. Една чаша пюре от сладки картофи съдържа 249 калории, което автоматично я прави основно ястие, а не гарнитура. Представете си, ако освен пюрето, порцията ви съдържа месо, салата или филия хляб!

Зеленчуков прясно изцеден сок

Зеленчуковият сок може да ви се струва идеална опция за сваляне на килограми, но и той не е за подценяване. Отново напомняме, че различните продукти имат различна хранителна стойност. Не мислете, че като напълните блендера с каквито зеленчуци ви падне, ще се нахраните без да внесете излишни калории.

Не отстранявайте гореспоменатите плодове и зеленчуци от диетата си напълно. С тях просто трябва да се внимава. Не злоупотребявайте с количествата и няма да имате проблем.

Коментирай