Здраве и красота

Домашни грижи при мазоли на краката

Третирайте мазолите с рициново масло и ябълков оцет

02.02.2015г. / 14 09ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Мазолите по краката често се получават в следствие на натиск или триене в областите, където има по-удебелена и груба кожа. Но те могат да се появят на върховете на пръстите на краката, между пръстите и имат сърцевина, която може да бъде мека или твърда.

Обикновено не се нуждаят от лечение. Може да посетите педикюрист и той да се погрижи за тяхното премахване или да опитате с няколко домашни лека, като тези.

Рициново масло и ябълков оцет

Напълнете леген с топла вода и след това добавете чаша ябълков оцет и няколко капки рициново масло. Накиснете краката си за 15 минути. Ако мазолите са достатъчно меки, опитайте да ги премахнете с пемза или пила за крака.

Витамин E или A

Вечер вземете душ както обикновено. На сухи крака нанесете витамин Е или А и леко масажирайте мазолите. Изчакайте да попие няколко минути и обуйте памучни чорапи. Правете тази грижа всяка вечер, докато мазолите омекнат. След това ги премахнете с пила, пемза или с кюрета за педикюр.

Аспирин

Аспиринът е подходящ лек не само при акне, но и при мазоли на краката. В купичка сложете 5-6 таблетки аспирин. Добавете към него оцет и вода и разбъркайте. След като се образува гъста паста, намажете мазолите и увийте около тях марля.

Останете така поне 10 минути. След това трябва да са достатъчно меки, за да може да ги премахнете с пемза или кюрета.

Свързани статии

Сода за хляб

Един от най-добрите начини да премахнете мазоли е като си направите топла баня на краката със сода. Сипете малко количество топла вода в леген и добавете 3 супени лъжици сода. Накиснете краката за 15 минути и след това премахнете мазолите с пемза или кюрета.

Може да си направите и паста от сода и вода и да я поставите с леки масажни движения върху засегнатите места. Изчакайте докато изсъхне добре и след това опитайте да премахнете мазолите.

Снимка: Thinkstock

Коментирай