Здраве и красота

Кои храни забавят побеляването на косата?

Приемайте повече протеини

23.02.2015г. / 11 59ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Побеляването на косата е промяна, която настъпва в живота на всеки. Въпреки това някои заболявания, стресът, неправилната диета и др. могат да бъдат причина за ранното побеляване на косата.

Промяната в начина на хранене, в начина на живот, може да забави появата на сивите коси. Специалисти препоръчват да включим в менюто си достатъчно количество храни, богати на полезни протеини като мляко, млечни продукти, зърнени храни, семена и други.

Ето от кои други храни не бива да се лишавате, за да имате здрава и красива коса.

Храни, съдържащи селен

Селенът е важен за организма елемент, който си набавяме чрез храната или хранителни добавки. Когато приемаме достатъчно количество от него, може да забавим появата на първите бели коси. Но не бива да забравяме, че когато има превишен прием на селен, той започва да действа като токсичен агент.

Затова, ако го приемате под формата на добавка, попитайте вашия фармацевт колко милиграма на ден е допустимият прием. Не забравяйте да обогатите и менюто си включвайки в него повече риби, яйца, пилешко, бразилски орехи (умерени количества), лук, ядки и други.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е позната още и като витамин B9. Недостигът й в организма може да доведе до ранно побеляване на косите. Уверете се, че консумирате достатъчно количество от нея. Витамин В9 се съдържа в големи количества в зелените листни зеленчуци, месото и боба.

Свързани статии

Храни, богати на мед и йод

Дефицитът на йод в организма може да предизвика редица заболявания, като хипертиреоидизъм или болест на Хашимото. Появата им може да е фактор за промяната в състоянието на косата. Друг важен елемент е медта, която е свързана с производството на меланин в организма.

Меланинът е пигментово вещество, което при човека отговаря за цвета на кожата и косата. Храни, богати на мед и йод, които може да добавите в ежедневното хранене са риба, морски дарове, ядки, цвекло, сливи, черен дроб, слънчогледово семе, картофи и други.

Снимка: photl.com

Коментирай