Здраве и красота

Кои са основните компоненти на средиземноморската диета?

Като знаем кои са продуктите ще ни е по-лесно да спазваме полезния за здравето средиземноморски хранителен режим

10.02.2015г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Средиземноморската диета е най-добрият начин на хранене за хората, опитващи се да отслабнат и да водят по-здравословен за сърдечносъдовата система начин на живот. Все повече доказателства показват, че средиземноморската диета намалява риска от сърдечни заболявания.

Изследванията показват още, че тя е ефикасна и в превенцията на рака, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Хората, които се придържат към средиземноморското меню в ежедневието си са по-малко склонни да развият високо кръвно налягане, висок холестерол или затлъстяване.

Кои са основните компоненти на средиземноморската диета?

Най-важните продукти, съставляващи средиземноморската диета са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, богатите на протеини бобови растения, ядките, зехтинът, рибата, виното и червените меса в умерени количества.

Хубавото на средиземноморската диета е, че е богата на аромати и е безспорно една от най-полезните в цял свят!

За да се научите да спазвате средиземноморския начин на хранене е необходимо да знаете кои са основните елементи на средиземноморската диета! Ето кои са те:

Кускус

Пълнозърнестите храни са в основата на повечето разновидности на средиземноморската диета, в зависимост от региона. В Северна Африка кускусът е най-консумираната храна. Той е богат на вегетариански протеини и диетични фибри. Освен това съдържа тиамин, ниацин, рибофлавин, витамин В-6 и фолиева киселина.

Тези хранителни вещества помагат за поддържане на здрави червени кръвни клетки, предотвратяват вродените ефекти и поддържат цялостната функция на тялото.

Морски дарове

Морските дарове са основен компонент на средиземноморската кухня. Това е обяснимо, тъй като държавите от средиземноморския регион имат близък досег до морския бряг и неговите блага. Морската храна винаги е прясна и леснодостъпна.

Скаридите са богат източник на антиоксиданти и противовъзпалителни вещества.

Включете в менюто си още миди, мазна риба като сьомгата, змиорката, сардината, скумрията и рибата тон, за да се доближите до средиземноморския начин на хранене. Тези видове риби са полезни за сърдечносъдовата система, богати са на омега-3 мастни киселини, витамин D, протеини и селен.

Маслини

Маслините са основна част от здравословната средиземноморска диета. Хората, които консумират повече маслини са склонни да поглъщат по-малко калории като цяло.

Маслините съдържат здравословни мононенаситени мазнини, които понижават риска от атеросклероза и увеличават нивата на добрия холестерол. Затова маслините помагат и за регулиране на кръвното налягане.

Маслините са прекрасен източник на витамин E, който неутрализира свободните радикали в тялото и намалява риска от стареене на клетките и рак.

Зехтин

Зехтинът е може би най-популярната съставка на средиземноморската кухня. Няма човек, който да не знае, че той е нейна основна част. Той е полезен за сърдечносъдовата система, има противовъзпалителни и храносмилателни ползи за здравето.

Студено пресованият зехтин съдържа мононенаситени мазнини, които са основна съставна част на маслините. Затова е добре и зехтинът да е екстра върджин, тоест да не е претърпял някаква обработка, която да развали качествата му.

Свързани статии

Нахут

Нахутът е богат на баластни вещества. Ако се консумира със зърнени храни и храни, богати на нишесте, нахутът доставя супер полезните растителни протеини, манган, фолиева киселина, калций, желязо и цинк.

Нахутът, познат у нас като леблебия, е богат още на фитохимикали с антиоксидантни свойства. Редовната му консумация понижава лошия холестерол, намалява гликемичния индекс, което го прави чудесен за отслабване.

Ядки

В средиземноморската диета ядките се консумират като междинни закуски, а и като добавка към много ястия, сосове и салати. Знаем, че ядките съдържат много полезните мононенаситени мазнини. Те са добър източник още на протеини, фибри, витамин E, фолиева киселина, калций и магнезий.

В тях се съдържат още големи количества аргинин, аминокиселина, която помага за укрепването на кръвоносните съдове.

Сини домати

Сините домати са мощен фитонутриент. Те съдържат антиоксиданти, предпазващи клетките от свободни радикали. Добър източник са на фибри, калий и растителни протеини.

Червено вино

Според изследванията, червеното вино и антиоксидантите в него помагат много на сърдечносъдовата система. Те са полезни и в превенцията на рака, именно заради антиоксидантните си свойства.

Червеното вино намалява лошия холестерол, което предотвратява натрупването на плаки по кръвоносните съдове, увеличаващи риска от инфаркт и инсулт.

Коментирай