Здраве и красота

6 храни, които ни правят още по-гладни

Какво може да ни накара да ядем още и още?

07.02.2015г. / 16 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Дори да не ви се вярва, някои храни ни карат да се чувстваме още по-гладни, вместо да ни засищат. Временното усещане, че сме се наяли, отминава бързо и идва вълчият глад, който ни кара да погълнем нещо калорично или в огромни количества.

Ето така се напълнява най-лесно! Затова има някои храни, които трябва да избягваме, за да не се стига до рискови преяждания и посягане към вредна храна.

Чипсове и солети

Солените закуски-залъгалки, каквито са солетите и чипсовете, ни карат не само да чувстваме силен глад скоро след като сме ги яли, но и да пълнеем.

Това е така, защото те са много препълнени със сол. Тя дава фалшиво усещане за ситост без да дава реална хранителна стойност на организма.

Диетични газирани напитки

Хората посягат към тях, защото обичат газирано, но се пазят от захарта, която се съдържа в тези напитки. Лошото е, че и диетичните газирани напитки са не по-малко вредни от обикновените.

Те съдържат изкуствени подсладители, които активират вкусовите рецептори в мозъка. Те изпращат сигнали, че организмът се е заситил, но скоро след това „осъзнават“ измамата и настъпва същинския силен глад, който ни кара да ядем двойно повече.

Зърнени барове

Зърнените сладкиши, оформени в блокчета, биват представяни като много полезни, нискокалорични и здравословни. Истината е друга. Те са пълни със заместители на захарта, които разпалват глада още повече, защото мозъкът констатира дегустацията на сладко, но не получава очакваните енергийни нива.

Свързани статии

Сокове

Не се заблуждавайте, че соковете са без добавени захари, дори на опаковката да пише „100% натурален“, „без добавена захар“, „прясно изцеден сок“ – всички тези лъжливи етикети имат за цел търговско привличане.

Натуралните сокове вдигат рязко нивата на кръвната захар, което води до проблеми в метаболизма, диабет тип 2, инсулинова резистентност.

Паста

Пастата традиционно се приготвя от рафинирани бели брашна. Те са лишени от голяма част от хранителните си вещества, за разлика от пълнозърнестите, което кара организмът да иска още храна. Така всъщност вие огладнявате много по-бързо и сте склонни да ядете допълнително.

Суши

Сушито е истински „смъртоносен удар“. То е пълно с бял рафиниран ориз, беден на фибри и соев сос, богат на сол, който дехидратира тялото страшно много, оставяйки ви гладни и жадни.

Коментирай